Последни Рецепти
Последни Статии

Белтъчните диети са опасни за здравето

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Белтъчните диети са опасни за здравето
Белтъчните диети или протеиновите диети през последните години станаха популярни. Такива са диетата на Аткинс, диета на Дюкан, Кремълската диета. По-логично е да се наричат не белтъчни, а диети с малко въглехидрати, защото основните ограничения в тях са свързани с въглехидратите. По-логично е всъщност те да се наричат не белтъчни, а диети с малко въглехидрати, защото основните ограничения в тях са свързани именно с въглехидратите. Като правило белтъчните диети се спазват трудно – организмът се нуждае от въглехидрати.
Изследване на учени от Южна Калифорния показва, че такова хранене оказва увреждащо действие на целия организъм. Експертите в областта на диетиката са на мнение, че прекалено много белтъчини са вредни за здравето. Само балансирано хранене, балансирано отношение на белтъчини, въглехидрати и мазнини, здравословен начин на живот и намаляване на калоричността на приеманата храна позволяват безболезнено и без усложнения да се справим с наднормено тегло.

Балансирано хранене
Правила за балансирано хранене
Екстремалните диети могат да дават бърз резултат и заедно с това да водят до сериозни последствия за здравето.
Преобладаването на белтъчини и недостатък на мазнини и въглехидрати може да увеличи риска от преждевременна смърт и ракови заболявания.

meso 1
Заблуди за протеиновите диети:
1. Въглехидратите са зло.Частично това е така. Въглехидратите действително повишават калоричността на храненето и способстват за увеличаване на теглото. Но съществуват и много полезни въглехидрати като пектин и полизахариди, без които нашият организъм не може да функционира нормално. Въглехидратите хранят мускулите и главния мозък, регулират работата на червата, поддържат полезната чревна микрофлора, участват в обмяната на белтъчините и в синтеза на хормоните и ферментите.
Лишавайки се от въглехидрати, ние излагаме организма на сериозна опасност.
2. Белтъчните диети се спазват лесно, защото не се броят калориите. Действително при тези диети калоричността на храната няма значение, важно е съдържанието (или по-скоро НЕсъдържанието) на въглехидратите. Трудностите са свързани с определяне на въглехидратите. В много източници може да се открие колко калории съдържа даден продукт, но не и колко въглехидрати. Практически е трудно да определиш колко въглехидрати съдържа храната ти.
3. С протеинова диета отслабва всеки. При отказване от хляб, макаронени изделия и от повечето плодове и зеленчуци, наистина лесно се намалява теглото. Но има и изключения. В началния етап на тези диети са разрешени месни и рибни продукти, колбаси, кренвирши и млечни продукти. При подобно хранене лесно се превишава нормата за мазнини и очакваното намаляване на теглото може и да не стане факт.
4. След белтъчните диети може да се яде всичко и не се напълнява. Диети, които да осигуряват стабилен резултат след тяхното прекратяване, не съществуват. Завръщането към предишното хранене, води и до връщането на наднорменото тегло. Завръщането към сладкишите, газираните напитки и шоколада веднага след приключване на диетата ще доведе до възстановяване на предишните килограми.
5. Белтъчните диети могат да се спазват неограничено време. Всъщност малко се тези хора, които продължително време са спазвали такива диети. Организмът страда от недостига на въглехидрати. Като резултат от това страда и външният вид, спада имунитетът, намалява се физическата и умствената издръжливост и активност. Отказът от растителна храна води до недостиг на витамини С, Р и В и редица микроелементи. Продължителното спазване на тези диети може да предизвика и образуване на камъни в бъбреците и жлъчката, отлагане на “соли” в ставите и гръбначния стълб и повишаване на риска от развитието на вредни вътрешни образувания.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории