Последни Рецепти
Последни Статии

Храни срещу стрес

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Храни срещу стрес

Кои са най-полезните храни срещу депресия, богати на антиоксиданти, витамини и минерали?
Храни, които помагат при стрес

Чаша кафе. Пиенето на две чаши кафе всеки ден намалява риска от депресия при мъжете и жените с 50%. Учени от Харвардския университет анализирали данни от проучвания и установили, че рискът от депресия при възрастните хора, които пият по няколко чаши кафеиново кафе всеки ден намалява наполовина спрямо тези, които пият безкофеиново кафе, малко количество кафе или изобщо не пият кафе. Това е така, защото кофеинът стимулира централната нервна система, но може да действа и като умерен антидепресант, като увеличава производството на някои невротрансмитери в мозъка, допринасящи за доброто настроение, като серотонин, допамин и норадреналин.
За ползите от кафето
Laptop on Kitchen Table with Cup of Coffee --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Витамин B6. Високите нива на витамина влияят на симптомите на депресия и повишават настроението. Резултатите показват, че хората, които се хранят с необходимото количество млечни продукти не страдат от депресия. Нужният на организма витамин B6 се съдържа най-вече в яйцата и маята.

Ликопен. Любителите на доматите също намаляват риска от депресия и то с близо 50%. Това е така, защото тази храна е богата на антиоксиданти и по-точно ликопен. Изследователи от Китай и Япония открили, че ликопенът е в състояние да подобри психическото здраве чрез намаляване на окислителните процеси в мозъчните клетки. Установено е, че тези, които ядат домати между два и шест пъти седмично намаляват риска от депресия с 46%. Ако консумирате домати всеки ден опасността от психични заболявания и чувство на тревога намалява с 52%.

Оранжевите плодове и зеленчуци намаляват депресията Богати са на витамин C, който спомага за възстановяване на кръвното налягане, което се покачва при стресова ситуация.
Сушени кайсии, моркови, портокали, сладки картофи, са полезни за организма в края на зимата и началото на пролетта. Те са богати на магнезий и са естествен мускулен релаксант. Бадемите също са подходящи, заради съдържанието на витамини В и Е, които укрепват имунната система и вдигат кръвното.
Плодовете и зеленчуците, богати на каротиноиди ни карат да мислим позитивно
citrusi 1

Зелените плодове и зеленчуци помагат при стрес. Компенсират недостига на магнезий и успокояват главоболие и намаляват умората. Спанакът е най-добрият антидепресант, а подобен ефект имат и броколите и зелето. Те са богати на витамини, които помагат за възстановяването на организма по време на стрес.
Да се хванем за зелено
zeleno viki

Риба. Само една порция риба седмично намалява депресията и чувството на тревожност при бъдещите майки. Връзката между рибата и депресията при бъдещите майки се дължи на съдържанието на омега 3 мастни киселини. Стресът не е нещо необичайно за бременните и често става причина за недоносени бебета. По време на бременността си жените трябва да следват нормален хранителен режим, съветват лекари от Бразилия, провели изследванията за нивата на депресия. Бременните трябва да ядат предимно зърнени култури, зеленчуци, месо и риба. Някои видове риба и морски дарове са особено полезни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории