Салата от зелен лук
Добави към моето меню
- зелен кромин лук – 1 връзка
- зелен чесън – 1-2 стръка
- мариновани гъби – 2-3 с.л.
- твърдо сварени яйца – 3 бр.
- оцет – 1 с.л.
- вино – 1/2 чаша
- растително масло (сметана) – 3-4 с.л.
- червен пипер, магданоз, копър, сол – на вкус
Лукът и чесънът се нарязват много ситно, поръсват се със сол, разтворена в малко вода и смес от оцета и виното, разбъркват се и се поставят в салатиера (или се разделят на порции), заливат се с разстително масло или сметана и се гарнират с четвъртинки или филийки от твърдо сварените яйца, наръсени с щипка сол и червен пипер. Отгоре салатата се наръсва по вкус със скълцан магданоз и/или копър.
Варианти
- Вместо от сметана заливката се прави от изцедено кисело мляко, разбито с растително масло, сол, щипка настъргана кора от лимон и жълтък от прясно сурово или сварено яйце; за гарниране се използват почистени от костилките маслини.
- Заливката се прави със смес от лимонов сок, растително масло и сол. За гарниране се използват филийки от твърдо сварени яйца, малки мариновани рибки (цаца, килка), филе от аншоа и почистени от костилките маслини.
- Заливката се прави от оцет, растително масло и сол. За гарниране се използуват резенчета от пресни домати, маслини и ситно нарязани копър и магданоз.