Последни Рецепти
Последни Статии

Шишчета

Добавено в Готварски техники, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Какво е пролет, какво са пролетни празници без барбекю? Дали ще излезем сред природата и ще направим пикник, дали ще се организираме в градината на къщата или ще го направим на терасата на апартамента – барбекюто създава емоции, вкусна храна и поводи за усмивка. Може да ги направим и на грил тиган, а практичната домакиня намери още един вариант – шишчета печени в буркан във фурната.

shishceta
снимка Росица

Мисля, че не може да се намери и един човек, който да остане равнодушен към вкусни шишчета. Само при споменаване на думата и нашата фантазия рисува картина на шишче от няколко парчета месо, чушка, гъбка и печен лук и дори усещаме аромата.
Шишче – традиция и приятни емоции. Най-древната рецепта и кулинарна тайна, защото всеки има свой малък секрет за приготвянето им.
Какво месо трябва да изберем за да получим сочни и много вкусни шишчета, как да го мариноваме, какви подправки да използваме, какви зеленчуци да добавим, как да ги изпечем …
Може да приготвите шишчета от свинско, телешко, пилешко, агнешко месо, от риба или морски дарове. Важното е да изберете прясно месо, което не е много мазно, не е било замразявано

Маринати за шишчета
Най-хубавата марината това е много зелени подправки, нарязани на ситно, лук на кръгчета и още малко подправки на вкус, като смлян черен пипер … Ако искате в маринатата може да добавите лимонова кора настъргана, лимонов сок или ябълков оцет, лъжичка мед или 50 мл домашна ракия или водка също може да добавите в маринатата. Марината може да се приготви и с добавка на прясно мляко, кисело мляко, може да добавите вино, горчица, цитрусови плодове (това с лимона е класика, но може да опитате да добавите и портокалов сок например), може да добавите доматен сок, майонеза … важното е да намерите комбинацията, която отговаря най-добре на вашите вкусове и продуктите с които разполагате

Подправките
Подправките играят важна роля – освен традиционния смлян черен пипер и сол може да опитате с различни аромати като кориандър, мускатово орехче, карамфил, кимион, кардамон, дафинов лист, шафран, магданоз, мента, розмарин, джинджифил, чесън и много други … не пропускайте и традиционните чубрица, сминдух и червен пипер, или стрити люти чушки

Подготовка на месото
Месото трябва да се почисти от ципи и сухожилия и да се нареже напречно на влакната на средни кубчета, с размери, които да позволяват да се изпече равномерно, примерно 3х3 см. Някак са се утвърдили две думи шишчета и шашлик – при шашлика се режи на по-големи късчета месото, съответно и зеленчуците.

Рецепти за шишчета

Шишчета от свинско месо
Шишчета с червени чушки и лук
Шишчета от телешко месо
Шишчета от птици (пиле, пуешко филе, пилешки сърчица на шишче)
Пилешки шишчета с лимон
Шишчета от агнешко месо
Шишчета от риба и морски дарове
Шишчета от гъби
Шишчета от плодове
Шишчета на фурна
Сосове за шишчета

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории