Шишчета
Добави към моето меню
Какво е пролет, какво са пролетни празници без барбекю? Дали ще излезем сред природата и ще направим пикник, дали ще се организираме в градината на къщата или ще го направим на терасата на апартамента – барбекюто създава емоции, вкусна храна и поводи за усмивка. Може да ги направим и на грил тиган, а практичната домакиня намери още един вариант – шишчета печени в буркан във фурната.
Мисля, че не може да се намери и един човек, който да остане равнодушен към вкусни шишчета. Само при споменаване на думата и нашата фантазия рисува картина на шишче от няколко парчета месо, чушка, гъбка и печен лук и дори усещаме аромата.
Шишче – традиция и приятни емоции. Най-древната рецепта и кулинарна тайна, защото всеки има свой малък секрет за приготвянето им.
Какво месо трябва да изберем за да получим сочни и много вкусни шишчета, как да го мариноваме, какви подправки да използваме, какви зеленчуци да добавим, как да ги изпечем …
Може да приготвите шишчета от свинско, телешко, пилешко, агнешко месо, от риба или морски дарове. Важното е да изберете прясно месо, което не е много мазно, не е било замразявано
Маринати за шишчета
Най-хубавата марината това е много зелени подправки, нарязани на ситно, лук на кръгчета и още малко подправки на вкус, като смлян черен пипер … Ако искате в маринатата може да добавите лимонова кора настъргана, лимонов сок или ябълков оцет, лъжичка мед или 50 мл домашна ракия или водка също може да добавите в маринатата. Марината може да се приготви и с добавка на прясно мляко, кисело мляко, може да добавите вино, горчица, цитрусови плодове (това с лимона е класика, но може да опитате да добавите и портокалов сок например), може да добавите доматен сок, майонеза … важното е да намерите комбинацията, която отговаря най-добре на вашите вкусове и продуктите с които разполагате
Подправките
Подправките играят важна роля – освен традиционния смлян черен пипер и сол може да опитате с различни аромати като кориандър, мускатово орехче, карамфил, кимион, кардамон, дафинов лист, шафран, магданоз, мента, розмарин, джинджифил, чесън и много други … не пропускайте и традиционните чубрица, сминдух и червен пипер, или стрити люти чушки
Подготовка на месото
Месото трябва да се почисти от ципи и сухожилия и да се нареже напречно на влакната на средни кубчета, с размери, които да позволяват да се изпече равномерно, примерно 3х3 см. Някак са се утвърдили две думи шишчета и шашлик – при шашлика се режи на по-големи късчета месото, съответно и зеленчуците.
Рецепти за шишчета
Шишчета от свинско месо
Шишчета с червени чушки и лук
Шишчета от телешко месо
Шишчета от птици (пиле, пуешко филе, пилешки сърчица на шишче)
Пилешки шишчета с лимон
Шишчета от агнешко месо
Шишчета от риба и морски дарове
Шишчета от гъби
Шишчета от плодове
Шишчета на фурна
Сосове за шишчета