Последни Рецепти
Последни Статии

Шоколадът – полезен за паметта

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Факт е, че качественият черен шоколад е полезен (в малки количества – 20 г на ден, а не 200).
Публикация на в. „Дейли мейл е на тема, че шоколадът е полезен за паметта заради съдържащите се в него флаваноли, предаде БТА.
Шоколадът – полезен за паметта

shokolad kakao

Флаванолите подобряват вниманието, скоростта на обработването на информация, работната памет и гладкостта на речта у възрастните хора. Шоколадът ободрява и хората, които не са си доспали.
Учените от университета на Акуила, Южна Италия, са изследвали какво става в мозъка няколко часа след като човек хапне шоколад, както и ефекта на редовното му приемане. За целта те са прегледали резултатите от предишни трудове. Много от тях насочват към положителен ефект на флаванолите върху мозъка. Повечето изследвания за продължителен прием на шоколад са направени с възрастни хора. При тях черният шоколад подобрява много мозъчната функция, особено ако тя вече е леко нарушена.

Заедно с ползите, не трябва да бъдат забравяни и страничните ефекти на шоколада и какаото, предупредиха учените. Това е преди всичко неговата калоричност, съдържащите се в него кофеин и теобромин (вид кристален алкалоид, полезен при кашлица, астма и за работата на сърцето), както и добавяните в него захар и мляко.

Черният шоколад е полезен преди физически упражненияЧерен шоколад помага при сърдечно съдови заболявания
Шоколадът не пречи на отслабването

chocolate pix

Шоколадът – полезен за сърцето
И още полезни свойства на шоколада: При умерена употреба на млечен и черен шоколад значително се снижава рискът от мерцателна аритмия
Международен екип учени от Дания, САЩ и Канада установиха, че консумацията на умерени количества шоколад снижава риска от такова сериозно сърдечносъдово заболяване, каквото е мерцателната аритмия (учестено сърцебиене), съобщава научното списание “Харт”.
Екипът изследвал резултатите от проучване, обхванало 55 хиляди датчани. Те трябвало да отговорят на въпросници, в които да споделят колко често и какви количества шоколад включват в хранителния си режим.
След това учените сравнили получените данни с историята на заболяванията на участниците в експеримента. Оказало се, че при умерена употреба на млечен и черен шоколад значително се снижава рискът от мерцателна аритмия. Това заболяване засяга милиони хора по света.

При жените, които редовно консумират по 30 г шоколад веднъж седмично, рискът от споменатата болест спада с 21 процента. При мъжете този процент е още по-висок – 23 на сто.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории