Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти за Великден

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

Рецепти за Великден
Някак неусетно пролетта дойде и Великденските празници. Бързаме! Ежидневие – няма време да спрем да помислим за смисъла на този празник, за подготовката за него. Има и такива, които са планирали почивката си. Има и такива, които още вчера (в четвъртък) са боядисали яйцата.
При нас е различно – петък е, разпети петък – а аз имам срещи, отговорности! Как беше правилото – първо трябва да се свърши работата след това е удоволствието.
И така разчитам на събота – първо да изчистя и да сложа в ред дома, след това е боядисването на яйцата, пазаруването по списък, за да не пропусна нещо!
И така за Великденските празници трябва да има боядисани червени яйца, козунак, агнешко и много зелени салати.
Рецептите са тук:

1. за великденските яйца – идеите са тука
От години това е удоволствие, работа в екип за мен и децата. Дъщеря ми вече боядиса продуханите яйца и те греят, закачени на зелени клонки – рисувани са с пастели, водни бои и украсени с конци, ширити и шарени ленти
2. за агнешкото
Аз ще приготвя ярешко бутче на фурна с много зелен лук, спанак, гъбки и ориз.
3. за козунака – рецепти много, ако имате време и желание – опитайте – аромата е несравним и носи удовослтвие да го направите Вие. Можете да експериментирате да направите и малки коузначета- венчета, в които да сложите червено яйце, да направите малки фигурки на пиленца или зайчета, а защо не и празнично украсени мъфини
4. за салатите – идеи много – зелена салата, репички, зелен чесън и лук, маслини, украсени с лимон и варени яйца …

Най-важното обаче си остава семейството! Бъдете с вашите любими хора и бъдете щастливи заедно! Това е най-важното.

Здравословно хранене за Великденските празници
Ако искате да прекарате великденските празници приятно храненето по празниците трябва да бъде здравословно и разумно.
Козунаците, кифличките, агнешкото и яйцата са основните ястия на празничната трапеза.
От гледна точка на разделното хранене смесването на тези храни не се отразява добре на организма.
Причината е, че яйцата и месото съдържат белтъчини, а сладкишите – козунаците, апетитните кифлички и торти – въглехидрати.
Затова е добре да консумирате козунака и кифличките на закуска или поне два часа след празничния обяд.
Така организмът преработва по-лесно храната.
Важно е да не прекалявате и с броя на яйцата, дневната не бива да се консумират повече от 2-3 яйца. Независимо, че червените яйца са толкова изкусителни, не бива да се увличаме и да консумираме повече от 3 на ден.
Има заболявания при които 3 яйца се полагат за цялата седмица.
Бебетата до 8 месечна възраст не бива да ядат яйца, под каквото и да е форма. Но ако бебчо е вече на 8 месеца може да опита своето първо великденско яйце, но не повече от 1/4 жълтък. На малките деца, до 3 годинки, не бива да им се дава повече от 1 яйце на ден.

За месото по Великден – няма какво да се каже. Традицията повелява агнешко, може ярешко, за любителите на здравословното хранене – пилешко.
Хубаво е на великденската трапеза, която е празнично украсена да има салата – голяма купа със зелена салата, с много зелен чесън и лук, репички, краставици, аранжирани с яйца, лимон, маслини.
Хубаво е месото да бъде приготвено със задушени зеленчуци или печени заедно с месото. Агнешкото за Великден чудесно се съчетава със спанак, коприва, лопуш, лапад и много зелен лук.
Един съвет – сервирайте малки порции – така е по-сладко и по-красиво. Аранжирайте, дайте път на фантазията си! И поднесете в най-хубавите си празнични сервизи. Изберете и хубаво вино.
А за десерт поднесете плодове или лек десерт.

Особено внимамателни на празничната трапеза трябва да бъдат тези, които са били на пост. Организмът е отвикнал от месото, затова започнете с малка порция месо, защото имате нужда от време организмът да се адаптира към тази храна.

По празниците е хубаво да се хапва често, но по малко. Затова имаме и свободно време за да се насладим на закуска, обед и вечеря в семеен кръг. А доброто настроение е задължително!

Друготот пожелание, което при нас е неписан закон – понеделник е разтоварващ ден. След празниците ще имаме нужда от този ден в който ще си позволим само лека храна, плодове и зеленчуци и много билков чай.

Хубави Великденски празници!

16.04.2009

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории