Вредно ли е готвенето за здравето?
Добави към моето меню
Вредно ли е готвенето за здравето?
.
Учени от медицинския център на Университет Ръш (Чикаго, САЩ) твърдят, че честото стоене край печката в приготвяне на кулинарни шедьоври увеличава риска от развитие на заболяване на сърдечносъдовата система.
Процеса на приготвяне на готварски рецепти може да доведе до повишаване на нивото на холестерола в кръвта, което оказва влияние на кръвното налягане.
В изследването са вземали участие 2755 жени на възраст от 42 до 52 години. Наблюдението е продължило 14 години. За това време е било установено нарушаване на обмяната на веществата или метаболитен синдром, както се нарича по-чест, при повече от участничките в изследването.
Неправилното хранене води до метаболитен синдром
При жените, които отделяли повече време за готвене е бил наблюдаван по-често, т.е. жени, които прекарват повече време в къщи, като стоят в кухнята и приготвят храна. Най-често това се свързва с опитването на ястията в процеса на готвене. По този начин някои хора могат да не преценят необходимостта от количество храна и така да се стигне до преяждане.
Как да ускорим нашия метаболизъм?
Ако приемем изследването за обективно какво показва то?
1. Не е оправдание да не приготвяме здравословна домашна храна
2. Трябва да се храним в определено време, пет пъти на ден, закуска, обед, вечеря и две междинни хранения, като следим да не приемаме храна извън време за хранене
3. Изследването в никакъв случай не е повод да престанем да приготвяме вкусни рецепти и да ги заменим с полуготови фабрикати и джънк фуд.
4. Трябва да живеем активно, като позитивната нагласа, движението, времето със семейството и професионалната реализация да са в хармония
Прилагаме и информацията, както бе публикувана.
Готвенето е вредно за здравето
Готвенето у дома изглежда не е толкова здравословно, колкото се смята. Колкото повече време отделят хората за приготвяне на ястия, толкова повече се влошава здравето им, установи американско изследване, цитирано от в. “Дейли мейл”.
Резултатите противоречат на популярното мнение, че готвената храна е по-добра от готовите ястия. Според учените храната не е здравословна само защото е приготвена у дома. Сред възможните причини са фактът, че готвачите слагат твърде щедро нездравословни подправки като масло и сол и имат нужда от повече храна заради времето и усилията, вложени в приготвянето й.
Честото опитване на ястието по време на приготвянето му също води до увеличаване на теглото с течение на времето. Според учените е възможно полуфабрикатите да са станали по-здравословни. Изследователите от университета “Ръш” в Чикаго анализирали данни от 14 години, предоставени от над 2755 жени на 40, 50 и 60-годишна възраст. Те включвали информация за това колко време отделят за готвене и резултатите от ежегодните им прегледи за матоблитен синдром.
Това е медицинският термин за състоянието, при което човек има три от петте рискови фактора, които увеличават опасността от сърдечно заболяване и инсулти, посочва БГНЕС. Предупредителните знаци включват високо кръвно налягане, висок холестерол и затлъстяване.
Жените, които прекарвали най-дълго време в готвене, били най-застрашени от метаболитен синдром. Също така, ако жената започнела да прекарва повече време в готвене, опасността да развие метаболитен синдром нараствала по-бързо от средното. За сметка на това дамите, които готвели по-малко с течение на времето, намалили опасността от здравословни проблеми.
Ръководителят на изследването д-р Брад Апелханс смята, че може би трябва да се преосмисли политиката в областта на общественото здраве, според която готвенето у дома е “крайъгълен камък” в опитите за подобряване на здравето. (manager.bg)