Последни Рецепти
Последни Статии

Зеле, карфиол и броколи предпазват от рак на гърдата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Кръстоцветните зеленчуци намаляват риска от рак на гърдата

Семейство кръстоцветни е голямо. За храна се използват различни сортове зеле, карфиол (цветно зеле), брюкселско зеле, алабаш, репички, ряпа. Хрян, синап се употребяват за подправки. От семената на синапа се прави горчица. Боянка е билка, която е полезна при сърдечна недостатъчност. В кулинарията, когато става въпрос за рецепти се разбира зеле, карфиол, броколи и брюкселско зеле.

karfiol brokoli pix
На основа на броколи може да се създаде лекарство срещу рак на гърдата

Според проучване жените, които консумират кръстоцветни зеленчуци, са с по-нисък риск от рак на гърдата. Причината е, че те съдържат глюкозинолати, естествени вещества, които се разграждат по време на рязане, готвене, дъвчене и храносмилане в активни съединения, наречени изотиоцианати и индоли. Съединенията възпрепятстват появата на рак и предотвратяват растежа и разпространението му.
При изследвания върху животни тези съединения са потиснали не само рак на гърдата, но и рак на белия дроб, на стомаха, пикочния мехур, дебелото черво и черния дроб.

Глюкозинолати са фитонутриенти, които се съдържат в карфиол, брюкселско зеле, савойскот зеле, броколи, кейл. Три са основните глюкозинолати в него: глюкобразицин, глюкорафанин и глюконастурцин. Могат да подпомогнат активацията на детоксикиращите ензими и да регулират дейността им. Те също предпазват клетките от увреждане чрез намаляване на възпалителните процеси.

zele pix naryzano

Изследователите провели проучване в период от 10 години между 2007 и 2017 г. Те изследвали 1 485 жени, които имали рак на гърдата и 1 506 без заболяването. Изследователите са анкетирали жените обстойно, за да съберат информация за храната, която консумирали и за начина им на живот. Използвайки подробен въпросник за честотата на хранене, изследователите определили количеството кръстоцветни зеленчуци, които трябвало да консумират участниците. Те открили, че тези, които били с рак на гърдата, обичайно консумират по-малко количество кръстоцветни зеленчуци.

Средиземноморска диета намалява риска от рак на гърдата

Установено е, че тези, които консумирали най-много кръстоцветни зеленчуци, са с 62% по-малък риск от фатален край заради рак на млечните жлези и с 35% по-малка вероятност за повторение на заболяването, в сравнение с тези, които консумирали малко количество от зеленчуците. Тези, които били здрави, пък били с по-малка вероятност да получат заболяването.

Освен глюкозинолати, кръстоцветните зеленчуци са с високо съдържане на фибри, витамин С, Е, К, фолат, антиоксиданти и минерали.

zele pix

Оранжевите плодове и зеленчуци борят рак на гърдата

На база проучвания кръстоцветните зеленчуци помагат за превенция от рак на млечните жлези. Изследвания показват също, че консумацията на тези зеленчуци, е от съществено значение за жените. Счита се, че тези, които консумират големи количества кръстоцветни зеленчуци, изглеждат по-млади и са по-здрави.

Профилактика на рака на млечната жлеза – първа стъпка към борбата със заболяването

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории