Райта
Добави към моето меню
Райта с краставици
Райта е рецепта от Югоизточна Азия – съчетанието от кисело мляко и краставица охлажда небцето при съчетаване с пикантни храни, в райта могат да се потапят и зеленчуци. Вкусно, и е различно от нашата салата снежанка
1 краставица
щипка кимион
2 ч.ч. кисело мляко (1 кофичка)
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. пресен джоджен
* Краставицата се измива и се настъргва на ренде. Ако краставицата има добре оформени семена те се отстраняват.
* В купа се смесва киселото мляко с подправките и се разбърква;
* Добавя се краставицата и се разбърква.
Райта се сервира студена и преди поднасянето в индивидуални малки купички.
История за райта и за индийска кухня
Раита се използва като подправка в индийската кухня, за пикантни индийски ястия. Тя много прилича на нашата салата Снежанка или на гръцкото tzatziki. Друго име за раита е pachadi. но тази дума може да означава много неща, в зависимост от това къде се намирате в Индия.
Всеки готвач има своя рецепта за раита, обикновено тя се състои от гъсто или прецедено кисело мляко, което се смесва с настъргана краставица и подправки като кимион, лют червен пипер и masala (masala garam или masala chat), ситно нарязан билки, като кантарион и мента.
В някои рецепта за райта може да се добави лук, патладжан или моркови.
Райта винаги се сервира студена и прясно приготвена
Има рецепти и за сладка райта – приготвя се от кисело млякоо, смесеноо с нарязани плодове като ананас, манго и нар.