Агнешко с ориз по арабски
Добави към моето меню
Агнешко с ориз по арабски
Това е една арабска рецепта, донесена от Истамбул. Тази рецепта е подходяща и за Великден
1 кг агнешко месо
2 ч.ч. ориз
1/2 кг кайма, агнешка
1 ч.л. канела
2 с.л. сладък бахар
1 с.л. масло
2 -3 глави лук
черен пипер и сол на вкус
Начуквате месото и го овкусявате със сол и бахар.
Лукът нарязвате на дребно. Добавяте го към месото и слагате една супена лъжица масло.
Запържвате в тиган с три литра вода и се оставя да ври около час на слаб огън.
През това време слагате ориза в топла вода.
Запържвате каймата и я овкусявате с канела, сол и бахар. От получилия се бульон на агнешкото взимате четири чаени чаши и заливате каймата. Изцеждате ориза и го добавяте към каймата. След като заври, оставяте да ври 20 минути на слаб огън.
Накрая, когато стане готова сместа, я сервирате, като отгоре слагате агнешкото и украсявате по избор с фъстъци и бадеми.
Идея: След като агнешкото месо е сварено (проверявате го дали е готово) слагате поусварения ориз в тавичка и отгоре месото. Печете на 200 градуса до готовеност, докато ориза се запече, а месото добие апетитна коричка