Пиле с лук по персийски
Добави към моето меню
- 1 пиле (около 1 – 1,5кг)
- 1/2кг лук
- 250гр кисело мляко
- 1 пакетче краве масло,
- 5-6 скилидки чесън
- 200 гр домати или 4 с.л. доматено пюре
- 1 ч.ч.хладка вода
- сок от 1 лимон
- 10-12 зърÂна черен пипер
- 2-3 карамфилчет(по желание)
- 1/2 ч. л. канела
- 1 ч. л. куркума (по желание)
- 1 щипка джинджифил
- 1 ч. л. червен пипер
Почистете, измийте и обезкостете пилето. Нарежете го на 8 парчета и го полейте с лимонов сок. Оставете го да престои около 30 мин.
Запържете в сгорещеното масло карамфилчетата, зърната черен пипер, джинджифила, прибавете месото и ситно нарязания лук, от който сте отделили 4 с. л., счукания чесън, куркумата, поръсете с канелата и черния пипер и пържете всичÂко 15 мин, като бъркате непрекъснато.
Прибавете разбитото кисело мляко, а след още 5 мин налейте и топлата вода. Захлупете съÂда и задушавайте 40-50 мин на слаб котлон, докато месото омекнe
Запържете до златисто отделения лук и прибавете обелените и нарязани на филии домати.
Прехвърлете месото в тавичка, покрийте го със запържения лук и резените домати, залейте със 150 мл топла вода и печете десетина минути в предварително загрята и умерена фурнa