Бериани
Добави към моето меню
Бериани
рецепта от арабската кухня с телешко, много зеленчуци и ориз – различен поглед към едно едно любимо ястие – ориз със зеленчуци
1 ч.ч. ориз Басмати
1/2 ч.ч. царевица (замразена)
1/2 ч.ч. грах (замразен)
2 моркова
2 червени чушки
2 зелени чушки
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
4-5 листа босилек
500 гр телешко бонфиле
50 гр кедрови ядки
2 с.л. зехтин
черен пипер на вкус
* Оризът се измива и се сварява с вода. (с годините имам следната техника за варене на ориз – 1 ч.ч. ориз, 3 ч.ч. вода се слагат в йенска тенджара с капак в микровълновата фурна, пуска се за 7-8 мин на пълна мощност докато заври, след това се намалява на мин степен и след 20 мин ориза е сварен)
* Телешкото филе се почиства от ципи и мазнини и се нарязва на медальони с дебелина 1-2 см. Начукват се леко с дървен чук и се овкусява с черен пипер;
* Телешкото се запича на грил тиган от двете страни до златисто, до готовност;
* Зеленчуците – червените и зелените чушки и морковите – се измиват и се нарязават на ситно. Слагат се в съд за варене на пара и се варят за 5 мин от завирането след което се добавя замразената царевица и грах (измити само със студена вода) и след 2 мин зеленчуците се отстраняват от огъня;
* В дълбок тиган се загрява зехтина и се добавя лука, нарязан на тънки шайби, телешкото, зеленчуците и сварения ориз;
* Ястието се рзбърква и след 10 мин е готово;
* Сервира се поръсено с нарязан на ситно босилек и кедрови ядки.
Има много рецепти за бериани. Може да се приготвя с пилешко месо. Може да се овкусява и с други подправки като канела, чили, джинджифил, кокос, кимион, кориандър, да се добавят бадеми, кашу.