Последни Рецепти
Последни Статии

Бериани

Добавено в арабска кухня, Ястия с телешко

Добави към моето меню

Бериани
рецепта от арабската кухня с телешко, много зеленчуци и ориз – различен поглед към едно едно любимо ястие – ориз със зеленчуци

1 ч.ч. ориз Басмати
1/2 ч.ч. царевица (замразена)
1/2 ч.ч. грах (замразен)
2 моркова
2 червени чушки
2 зелени чушки
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
4-5 листа босилек
500 гр телешко бонфиле
50 гр кедрови ядки
2 с.л. зехтин
черен пипер на вкус

* Оризът се измива и се сварява с вода. (с годините имам следната техника за варене на ориз – 1 ч.ч. ориз, 3 ч.ч. вода се слагат в йенска тенджара с капак в микровълновата фурна, пуска се за 7-8 мин на пълна мощност докато заври, след това се намалява на мин степен и след 20 мин ориза е сварен)
* Телешкото филе се почиства от ципи и мазнини и се нарязва на медальони с дебелина 1-2 см. Начукват се леко с дървен чук и се овкусява с черен пипер;
* Телешкото се запича на грил тиган от двете страни до златисто, до готовност;
* Зеленчуците – червените и зелените чушки и морковите – се измиват и се нарязават на ситно. Слагат се в съд за варене на пара и се варят за 5 мин от завирането след което се добавя замразената царевица и грах (измити само със студена вода) и след 2 мин зеленчуците се отстраняват от огъня;
* В дълбок тиган се загрява зехтина и се добавя лука, нарязан на тънки шайби, телешкото, зеленчуците и сварения ориз;
* Ястието се рзбърква и след 10 мин е готово;
* Сервира се поръсено с нарязан на ситно босилек и кедрови ядки.

Има много рецепти за бериани. Може да се приготвя с пилешко месо. Може да се овкусява и с други подправки като канела, чили, джинджифил, кокос, кимион, кориандър, да се добавят бадеми, кашу.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории