Патладжани – HASHEE
Добави към моето меню
- патладжан – 700 гр.
- кромид лук – 1 глава
- чесън – 2-3 скилидки
- мазнина – 4 с.л.
- кориандър – 2 ч.л.
- кимион – 2 ч.л.
- люти чушлета (сушени) – 2 бр.
- черен пипер (зърна) – 1 ч.л.
- лимон – 1 бр.
- кисело мляко – 500 гр.
- Измийте патладжаните и изрежете зелената част.
- Нарежете ги на дълги филии, след това на ивици и накрая на кубчета.
- Обелете лука и го нарежете на ситно. Нарежете на ситно и скилидките чесън.
- Подгрейте мазнината до умерена температура (зехтина не обича висока температура)и запържете до “златно” лука и чесъна.
- През това време смачкайте в хаванче сухите чушки, кориадъра, зърната ч. пипер и кимиона. Така размесени ги прибавете към лука и чесъна и ги запържете за кратко.
- Увеличете температурата на мазнината, прибавете ивиците патладжани и като ги разбърквате ги изпържете до кафяво за около 10 минути.
- Полейте с лимоновия сок и отстранете съда от огъня.
- Прибавете киселото мляко и посолете.
Сервира се ориз, пилаф или по европейски с варени картофи или с пресен хляб