Последни Рецепти
Последни Статии

Великденска трапеза

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

Великденска трапеза
В неделя на Великденска трапеза има козунак, великденски обредни хлябове, в центъра се слагат червени яйца и е редно да има кръст

Това са избрани и проверени рецепти за Великден за трапезата на Великден.
Весели празници на всички!
Намерете време за любимите ви хора! затова са празниците!

Агнешко със спанак

Агнешко със зеленчуци

Капама от агнешко месо

Пикантно агнешко печено

Пълнена агнешка плешка

Великденско пиле с вино

Рецепти за козунаци

Козунака на баба

Панетоне, италиянския козунак

Мързелив козунак” Бурда” (осъвременен вариант)
500 гр. брашно 250 мл. топло мляко, 20 гр. мая, 1 – 2 яйцеа, 150 гр. захар, кората на един лимон, 100 гр. олио

Приготвяне: Всички съставки се слагат в голяма купа и се бъркат с миксер с бъркалките за хляб. Втасва докато удвои обема си. Оплита се както ви е удобно и се поръсва със захар, може да се добавят в тестото стафиди и отгоре да се сложат орехи. Втасва пак за 15-20 минути.

Козунаците се месят редки или по-твърди. По-редките могат да се пекат само във форми. Те са по шупливи и по-леки, а по-твърдото тесто може да се плете на коси, да се правят разни питки и др. От козуначеното тесто също можем да си направим и други сладки – меринги, бухти и др.

Финни козунаци – 1 вариант
5 кг брашно, 80 жълтъка и 10 белтъка, 900 г захар, 3 праха ванилия, 1 шепа стафиди, 1 кг чисто масло, малко сол, 1 кг мляко, 1/4 чаена чаша каймак (бел – сметана), 1 парче мая голямо 5 на 5 см.

Козунаци – 2 вариант /най-употребяемите/
около 5 кг брашно, ако дойде малко, прибавя се още, 40 яйца, 1 кг чисто масло, или 1/2 кг мас, 1/2 кг захар, настъргана кора и сокът от 1 лимон, малко сол, 1-1 1/2 кг мляко, шепа стафиди, мая – 5 на 5 см. За по-редки – по-малко брашно.

Козунаци – 3 вариант
на 1 кг брашно се слагат 8 яйца, 1/4 кг мас, 1/4 кг захар, кора от 1/2 лимон, сол и 1/4 кг мляко, мая за 5 кг – парче 5 см на 5 см, брашно

За по-редки козунаци
З кг брашно, 1 кг мляко, 600 г захар, 1/3 чаена чаша масло, шепа стафиди, малко сол, кора и сок от един лимон, мая едно парче 4 на 4 см.

Приготовление изобщо на козунаците:
Около 1 кг брашно се попарва с топло мляко, докато се образува възредка каша. Изстива, докато търпи пръста. Маята се размива с топлото мляко (да не се попари) прибавя се 2-3 парчета захар (2-3 с.л. захар) и съединява с кашата. Поставя се на топличко да втаса. Брашното се пресява и се постопля и се слагат яйцата (отделно жълтъците и белтъците разбити), захарта разтопена с млякото, маята, солта и лимона, а маслото се оставя за омесване. Омесва се тестото, като от време на време се прибавя от маслото (разтопено), докато започне да пуща шупли. Оставя се покрито да втаса на топло място. Готово, разлага се по форми, намазани с масло (пълни до половина), оплетени коси, руло и др. При разлагането се примесват към тестото по малко стафиди. Оставят се пак да втасат на топло и щом почти напълнят формите (да не превтасват), намазват се леко с белтък, посипват се по желание със захар и се набождат с бадеми. Пече се отначало в гореща и се допича в умерена пещ. Познават се, че са добре опечени с клечка, по която да не остава сурово тесто.
Козунаците, особено тия само от жълтъци, се правят високи, като увеличим формата с картон. Такива козунаци се пекат във високи фурни.

Меринги
Козуначено тесто се поставя в малки формички и след като се опекат и изстинат натопяват се в умерено гъст сироп парфюмиран с няколко капки ром или ванилия. Тъй натопените меринги се срязват и се гарнират с разбит каймак (сметана), разредено пелте и др.

Руло от козунак
Взема се парче втасало козуначено тесто, разточва се на пласт дебел един пръст, който се слага в чиста кърпа. Върху този лист може.да се намаже мармалад, но по-добре е плънка от орехи. Орехите могат да се употребят по няколко начина. Да се нарежат на тънички филийки и сварят в захарен сироп или да се счукат, смесят със счукана захар и малко счукан дарчин (старо наименование на канелата) или да се свари захарен сироп с 2-3 супени лъжици какао и в него да се сложат счукани орехи. И в трите случая, след като се настеле плънката, поръсва се с малко счукана галета, листът се навива на руло с помощта на кърпата, слага се в намазана с масло тепсийка, намазва се отгоре с кристална захар. Същото руло може да се направи вместо с орехи, с бадеми.

Козуначени бухти
Козуначеното тесто се прави на топчици, които се пържат в изобилно масло или мас. Маслото да е горещо, но да се пържат на умерен огън. Още горещи се посипват със захар. Може вътре да се напълнят с мармалад.

Рецептите за ознаците са публикувани в списанието “Икономия и домакинство” през месец април 1925 година, книжка 8. Текстът е в оригиналния вариант, променен е единствено правописът. Това е част от книгите и списанията, които намерих в един дом в който има много книги, дома в който порастнах, хората които ме направиха такава, каквато съм ги няма вече. Затова радвайте се на любимите ви хора, празнувайте заедно и се обичайте.

20.04.2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории