Последни Рецепти
Последни Статии

Храната, средство за защита от грипа

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Печен лук с мляко лекува бронхит.
Чесънът, бобът и смокините са враг номер едно на настинките

Храната е едно от най-силните средства за защита от грипа.

За да действа обаче, менюто трябва да е балансирано и да включва всички необходими белтъчини, мазнини и въглехидрати. Много важно е да си осигурим достатъчно количество антиоксиданти – витамин С, витамин А и витамин Е. Микроелементите селен и цинк пък укрепват организма през студените зимни дни. Антиоксидантите блокират активните кислородни молекули и пречат на токсичното им влияние върху клетките на организма. Когато са атакувани от активни кислородни молекули, устойчивостта на клетките е по-малка и организмът е много по-уязвим при действието на болестотворни вируси. Можем да си ги набавим преди всичко от

пресни или замразени зеленчуци и плодове.

Идеално е да си осигуряваме на ден по 1000 мг витамин С. Най-добре е да го приемаме в естествен вид от лимони, портокали, киви, чай от шипки, сок от арония, кисели ябълки магданоз, картофи.

Витамин А ще си доставим от моркови, тиква, червени чушки, домати. Също от риба, мляко и млечни продукти. Освен това рибата и другите морски храни са основният източник на селен, а цинк ни доставят месото и яйцата. Яйчният жълтък е богат и на витамин Е, но той увеличава лошия холестерол в организма. Затова се препоръчва да се консумират до 3 яйца на седмица. Значителни количества витамин Е има в смокините, зелето, орехите, бадемите, фъстъците. Ядките съдържат още селен и флавоноиди. Приятен начин да си набавим антиоксиданти като антоциани и флавоноиди е изпиването на

чаша червено вино

Но не е разумно да се приема всеки ден. Месото и месните продукти не бива да са тлъсти. С намалено съдържание на мазнини трябва да са млякото и сирената. По този начин едновременно ще снабдим организма си с пълноценни белтъчини, нужни за имунната система, и ще избегнем опасния за кръвоносните съдове холестерол.

Нашата национална кухня предлага храни, които приемаме за немного изтънчени, но са особено полезни в сезона на грипните вируси. Например бобът е богат на сапонини. Това са вещества, които мобилизират имунната система. Подобен ефект имат

лещата, грахът и соята

Полезно е да се комбинират със зърнени продукти – пълнозърнест хляб, варено жито, овесени ядки, и семена – тиквени, слънчогледови. Тези растителни продукти съдържат и нужните за имунната система витамин В 6, цинк и желязо.

Специално внимание заслужават лукът и чесънът, също широко застъпени в българската кухня. Те съдържат фитонциди – вещества, които притежават силна противомикробна активност и убиват значителна част от болестотворните микроорганизми. Например дъвченето на кромид лук води до облекчение, когато човек е с болно гърло или възпалени сливици. Състоянието при бронхит се подобрява, ако се яде топъл лук, сварен в прясно мляко. Чесънът убива стрептококи и стафилококи, както и вируси, причинители на грип и подобни на него инфекции.

October 14 2005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории