Салата от патладжани
Добави към моето меню
Салата от патладжани
рецепта за слата от патладжани с много подправки
2 патладжана, около 1 кг
2 яйца
листа маруля за украса
2 с.л. олио
за заливката:
1 стрък пресен лук
3 – 4 скилидки чесън
4-5 печени червени чушки
2 с.л. зехтин
3 с.л. ябълков оцет
2 – 3 стръка копър
3 – 4 щипки кимион
2 – 3 стръка магданоз
* Патладжаните се обелват и се нарязват на кръгчета. В голяма купа с вода се слагат за 30 мин за да си пуснат горчивия вкус;
* В голяма намазнена тава се подреждат отцедените кръгчета патладжан, поръсват се с олио и се пекат около 10-15 мин в силно загрята фурна, на 240 градуса;
* В купичка се смесват зехтина, ябълковия оцет и кимиона и се разбърква. Добавят се нарязаните на ситно скилидки чесън, зелен лук, копъра и магданоза. Разбърква се и се оставя да се охлади;
* Печените червени чушки се нарязват на ивички и се смесват в купа с изпечените кръгчета патладжан. Зеленчуците се заливат с приготвената заливка;
* От листата зелена салата се оформят като купички (фунийки) и в тях се сипва от овкусената салата от печени патладжани;
* Салатата се поднася украсена със сварени и нарязани на колелца яйца и листа магданоз.