Салата от печени чушки и патладжани
Добави към моето меню
Салата с печени чушки, патладжани и домати
рецепта за салата събрала в себе си изобилието на есента
1 кг чушки (зелени и червени)
2 патладжана
2 домата
4-5 скилидки чесън
5-6 стръка магданоз
2 с.л. ябълков оцет
2 с.л. зехтин
100 гр бяло саламурено сирене
* Чушките и патладжаните се опичат в чушкарник (или във фурната). Обелват се;
* В салатиера се подреждат радилано изпечените чушки, като се редят така, че върховете им да се събират в средата на салатиерата;
* Чушките се поръсват с част от ситно нарязания чесън и магданоз;
* В средата на салатиерата се подрежда нарязания изпечен патладжан;
* Доматитете се режат на филийки и се подреждат в края на салатиерата;
* Салатата се поръсва с нарязания на ситно чесън, магданоз и се овкусява с оцет и зехтин;
* Оставя се да престои около час в хладилника;
* Поднася се с нарязано на кубчета самалурено сирене.
Тази салата е любимата ми салата в края на лятото и началото на есента. Отнема около час да се изпекат чушките и патладжаните, но след това вкусът си заслужава. Може да се подреди по много начин, но така приготвена в голяма салатиера заема достойно мястото си на масата.