Пълнени патладжани в средизоморски стил
Добави към моето меню
Пълнени патладжани с моцарела, пиле и каперси
рецепта за пълнени патладжани приготвени с плънка в средиземноморски стил с моцарела, пиле, каперси, босилек – вкуса на Италия
4 патладжана
250 гр моцарела
1 пилешки гърди, около 200 гр
3 домата
2 – 3 скилидки чесън
1 глава кромид лук
2 – 3 с.л. зехтин
1 с.л. каперси
няколко листа босилек
магданоз за поръсване
* Патладжаните се режат по дължина на две равни половини. Вътрешността им се издълбава с лъжичка и се отрязва малко от долната част за да бъдат устойчиви;
* Слагат се в голяма купа, издълбаните като лодки патладжани и вътршността, с вода и щипка сол за 30 мин. за да си пуснат горчивата вода. След което се отцеждат от водата и се измиват;
* Кромид лука се нарязва на ситно и се запържва за около 1 мин в загретия зехтин;
* Добавят се нарязаните на ситно скилидки чесън и се разбърква;
* Пилешките гърди се нарязват на малки кубчета и се добавят и те при лука и чесъна. След което се добавя и издълбаната сърцевина на патладжана, нарязана на ситно;
* Сместа се пържи около 10 мин на среден огън, като се разбърква.
* Половинките патладжан се пълнят с готовата плънка и се подреждат в намазнена с олио тава;
* Върху плънката се подреждат нарязани на тънки кръгчета домати и моцарела, като се редуват.
* Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса, около 40 мин;
* Поднасят се поръсени с нарязан на ситно магданоз, листа босилек и каперси.