Яхния с патладжан
Добави към моето меню
- патладжан – 2 бр.
- кромид лук – 0.5 кг.
- гъби – 150-200 г.
- мазнина – 1/2 ч.ч.
- брашно – 2 с.л.
- доматено пюре – 2 ч.л.
- вино – 1 ч.ч.
- вода – 2 ч.ч.
- чесън – 1 скилидка
- червен пипер – 2 с.л.
- дафинов лист – 1 бр.
- черен пипер на вкус
Патладжана се обелва и нарязва на кубчета като първо се разрязва по дължина на ивици с дебелина 1 см. след това ивиците се разрязват по дължина на ленти с широчина 1 см а лентите се нарязват напречно на кубчета. Късчетата патладжан се запържват до потъмняване в мазнината, добавят се нарязаният на едри кубчета лук и нарязаните на ивици гъби. Всичко това се задушава 5 минути след което се прибавят доматеното пюре, червеният и черния пипер, чесънът виното, брашното, водата и дафиновият лист. Ястието се изсипва в глинен или стъклен огнеупорен съд и се слага на слаба фурна за около 1 час като се разбърква на всеки 20 минути.