Последни Рецепти
Последни Статии

Бадемите – полезни и вкусни

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Шепа бадеми на ден (не всеки ден, а когато сте и физически активни) правят чудеса – зареждат с енергия, вкусни са, но и полезни – подобряват работата на сърцето, на паметта и още.

Отслабването на паметта често съпътства остаряването. В някои случаи то е един от симптомите на деменция, но според американско изследване може и да е признак, че нещо липсва в храненето.
Авторите му са установили, че включването на бадеми в менюто е отлично средство за стимулиране на мозъка, пише в. “Дейли експрес”.
Освен че осигуряват физическа енергия, бадемите подобряват и мозъчните функции, смятат специалисти от университета “Пардю”.

bademi pix 1
Бадеми помагат при сънливост

В изследване, обхванало 86 души, учените са установили, че паметта се подобрява при хора, които консумират бадеми на обяд.
Бадемите са отличен източник и на ниацин, който също стимулира мозъчните функции.
За целите на проучването участниците са били разделени на две групи. В продължение на 12 седмици част от тях хапвали бадеми с обедното хранене. При изследваните лица, които не консумирали ядки на обяд, половин час след това било наблюдавано отслабване на паметта.

bademi dyrvo spain
Хапвайте бадеми за здраво сърце

Специалистите приписват благоприятния ефект на способността на бадемите да балансират нивата на кръвната захар. Въпросните ядки освен това съдържат магнезий, който противодейства на умората.

Освен че помагат срещу отслабване на паметта, ядките влияят благоприятно и за понижаване на холестерола и високото кръвно налягане, както и за намаляване на риска от инсулт. Бадемите са богати на калий, който противодейства на негативните ефекти върху кръвното налягане от консумацията на сол.

Храни, които регулират кръвната захар

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории