Закуска с кълнове
Добави към моето меню
Закуска с кълнове
рецепта, с която можете да започнете своя ден
рецепта, която носи силата на настъпващата пролет
рецепта, с която можете да преборите пролетната умора!
1 с.л. житни кълнове
1 с.л кълнове от сусам
1 с.л. смлени орехи
2 с.л. стафиди
1/2 лимон, сока и настърганата кора
1 с.л. мед
Смесват се продуктите и се прибавя меда, насртърганата лимонова кора и изцедения лимонов сок
Как да си приготвим сами кълновете?
Това е проверената от годинините схема, по която у дома проготвяме житни кълнове.
Избират се хубави житни зърна и се измиват, около 1 шепа, 1/2 ч.ч.
Изсипват се в стъклен буркан.
Налейте вода, колкото да покрие зърната и оставте така за 1 нощ.
Буркана се затваря с двойна марля.
На другия ден излейте излишната вода, а набъбналите заърна измийте използвайки цедка.
Върнете измитите зърна обратно в буркана и налейте вода, колкото да ги покрие.
Тази процедура се повтаря по два пъти, сутрин и вечер, в продължение на поне четири дни.
Зърната са готови, когато покълнат.