Последни Рецепти
Последни Статии

Пролетна умора

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Депресиите и умората идват с пролетта
Споделяйте притесненията си, стойте на слънце и спортувайте, за да сте щастливи!

Лошото настроение винаги идва, без да сме го канили. Едва ли има някой, който да се чувства приятно, когато целият свят като че ли се срутва пред него. Но на какво се дължи това внезапно и много често продължително състояние на духа. Обикновено се появява, когато времето се застуди и слънчевите часове рязко намаляват. Постепенно организмът ни свиква с мрачното време и се адаптира, а заедно с това раздразнителността ни намалява. В началото на пролетта обаче чувствителността ни отново се изостря заради изтощението на организма през дългата зима. Именно пролетта е сезонът на най-сериозните депресии, твърдят специалистите.

На всички са ни известни чувствата на вълнение и тревога, свързани с различни житейски ситуации, важно събитие или болест на близък, когато ни е трудно да мислим за нещо друго. Безброй сълзи, безсънни нощи при семейни проблеми, кавги с любимия, проблеми в работата! А раздразнението и чувството за неудовлетвореност от живота поради финансови и битови проблеми? Всичко това са естествени реакции, които имат адекватна причина за своето възникване.

Споделяйте! Най-добрият помощник срещу тъгата и лошото настроение е времето.
На тези, които не се справят със ситуацията, могат да помогнат психотерапевтичните беседи със специалисти или откровените разговори, но с недотам близки хора.
Важното е да не задържаме в себе си отрицателните емоции и да се опитаме да осъзнаем станалото, съветват специалистите.
Друга прекрасна възможност да преборите депресията е да спортувате повече и да правите дълги разходки на слънце.
Шоколадът и сладоледът са другите изпитани антидепресанти.

В случаите, когато не можем да се справим сами, може да се обърнем за помощ към седативните средства – най-популярните от тях може би са на основата на валериана.
Допустимо е и използването, но за кратък период от време (не повече от седмица), на транквиланти. Дългата употреба на лекарствата от тази група без лекарско предписание може да доведе до зависимост и други нежелателни странични ефекти.
Ако периодите на депресия започват без видима причина, имат ясно начало и склонност към повторение или се редуват с периоди на немотивирано повишаване на настроението, трябва задължително да посетите психоневролог или психиатър.

Статистиката е, че 30% от пациентите, които се обръщат към лекар с непотвърдени соматични заболявания, страдат от депресия, твърди сайтът zdrave.bg. В този случай тя приема особен вид, появява се под формата на неприятни или болезнени усещания в различните части на тялото, което може да наподоби соматично заболяване. В наши дни психоневролозите разполагат с много препарати за лечение на депресията. Но това лечение има успех само ако болестта е открита навреме и се контролира от специалист.

ТЕСТ: Склонни ли сте към меланхолия?

Основания да се смята, че е налице депресия, има, ако се наблюдават поне 5 от изброените симптоми в съчетание с безсъние:

1. Липса на апетит, отслабване;
2. Безкрайно безпокойство;
3. Нерешителност и трудно съсредоточаване;
4. Усещане за непотребност или вина;
5. Натрапчиви мисли за смърт;
6. Намаляване на сексуалното желание;
7. Липса на ефект от лечението на соматичното заболяване със стандартни средства.

Март е месецът на депресия, неврози и пролетна умора
Преходът зима-пролет поставя организма под допълнително напрежение.

Временният период за обострянето на неврозите и шизофреничните психози, които се съпровождат с агресия, започва от края на февруари, началото на март и продължава през целия месец март.
Пролетната изостреност на психическата чувствителност е свързана с биологичните фактори. Денят нараства и се увеличава слънчевата активност. Магнитните и радиационни въздействия повишават чувствителността на нервната система.
Активизират се хормоналните процеси и организмът, поради изчерпването на витамини и микроелементи през зимния период, отслабва.
До изостряне на нервите водят и хроничните заболявания и психическите разстройства. Психотичните преживявания водят до опасно поведение без това да зависи от местонахождението ни.
Тези състояния може да се сравнят с облаците на небето, които във всеки един момент променят своята форма. Затова прогнозирането им е непредсказуемо, а лечението – трудно.
Основна причина за нарастване броя на психичните заболявания е постоянният стрес. Страх от бъдещето, тежко икономическо положение, агресията са изпитание за психиката. Тревогата, откритият или прикрит гняв влияят на настроението, чието нарушение може да доведе до проява на агресия. Тя може да бъде насочена както към самите нас, така и към заобикалящите ни.

24.03.2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории