Пържола в зелев лист, царски сарми
Добави към моето меню
Пържола в зелев лист, царски сарми
рецепта, която съчетава в едно продукти, еблематични за зимната кухня – свинско и кисело зеле.
Много подходяща и за диетата на Дюкан
4 свински пържоли /вратни или котлети/ – около 1 кг
12-16 по-големи зелеви листа
1 ч.л.червен пипер
черен пипер на вкус
1 с.л. олио
* Пържолите се начукват леко и им се правят нарези в двете посоки, да се образуват ромбчета
* Поръсват се с подправките и се завиват в зелевите листа, всяка пържола в 3-4 зелеви листа, като се отстраняват твърдите яасти на листата.
* Нареждат се в тавичка, плътно една до друга, ако е необходимо се добавя зеле, нарязано на ситно.
* Заливат се с 1 ч.ч. вода и се поръсват с олио
* Пекат се на фурна на 200 градуса. Като се зачервят се обръщат от другата страна. Ако е необходимо се налива още малко вода.
* Когато са готови зелевите пържоли трябва да са останали само на мазнина.
Това е класическат рецепта, която може да бъде приготвена и в глинен гювеч.
Идея: Аз добавям в сърмите и 1 морков, няколко гъбки и 1 глава лук, нарязани на ситно.