Последни Рецепти
Последни Статии

Фактори, които влияят отрицателно на мозъка

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Неща, които влияят отрицателно на мозъка

1. Недоспиване – това познато на всеки от нас състояние се превръща в глобален мащаб. По данни на Световната Здравна Организация за последните 100 години човек е започнал да спи средно с 20% по-малко. Честото недоспиване е опасно и с това, че във фактическо състояние на бодърстване различни участъци на мозъка могат да бъдат във фаза на сън. В такова състояние човек „увисва“ в една точка, става разсеян, влошава се моториката на тялото. Редовното недоспиване може да доведе до умиране на мозъчни клетки
Недоспиването води до наднормено тегло

2. Липсата на закуска – пропускането на храна сутрин влияе на работоспособността и тонуса на човек през целия ден. Това ни се струва очевидно, но не е само в необходимата на организма енергия, а и в това, че липсата на закуска понижава нивото на кръвната захар, а това от свой ред затруднява постъпването на хранителни вещества в мозъка.
Здравословно хранене за по-добра памет

орехи

3. Захар в повече – парче черен шоколад може да активира работата на мозъка, но излишеството от захар може да доведе до проблеми с усвояване на белтъчини и хранителни вещества. В резултат, както при ниско ниво на кръвната захар – хранителните вещества не достигат до мозъка
Как да намалим влечението към сладкото?

4. Стрес – силното психическо и емоционално напрежение води до прекъсване на връзките между нейроните и затруднява разбирането на причинно следствените връзки и последователността на събитията. От силната нервна възбуда идва и усещането, че всичко зависи от вас. Натрупаният страх влошава паметта и понижава интелектуалния потенциал.
Да се справим със стреса

5. Лекарства като антидепресанти и сънотворни – проблем настъпва при редовната им употреба, без лекарско предписание. Някои лекарства като ксанакс (използва се за лечение на тревожност, смесени тревожно-депресивни състояния или депресия, свързана с други заболявания, за лечение на панически разстройства. Ксанакс таблетки се отпуска по специално лекарско предписание) може да доведе до влошаване на паметта до амнезия, да предизивика слабоумие или натрапчиви суицидни мисли (това е желание, мисли, опити за самоосакатяване, самоубиване или друг вид самоувреждане. Могат да се дължат на някое от следните заболявания и състояния: хронично безсъние, депресия, деменция, болестна Алцхаймер, наркомания, болест на Хънтингтън, личностово разстройство и други.)

6. Цигарите – за отрицателното влияние на тютюнопушенето се знае много. Първата асоциация, която си представяме е лош дъх, нарушено дишане, картинките изображение на черния дроб, развалени зъби…, но цигарите влияят и на главния мозък. Никотинът стеснява кръвоносните съдове, докато например конякът ги разширява. С това е свързан отново проблема с недостатъка на хранителни вещества за мозъка.
Не пуша вече

7. Слънце – отсъствието на слънчева светлина може и влияе на познавателните способности на човек. Ултравиолетовите лъчи регулират кръвообръщението, т.е. подобряват притока на кислород и хранителни вещества. Слънчевата светлина способства за изработването на сератонин – хормона, който влияе на настроението на човек

8. Вода – недостатъка на вода води до намаляване на работоспособността на мозъка и води почти до нулева способност да се запомня информация. Затова вода трябва да се пие, около 8 чаши на ден.
Водата активира работата на мозъка

9. Прекалено много информация – живеем в дигитална епоха, когато информацията се увеличава лавинообразно. Би трябвало това да тренира мозъка и да поддържа неговия тонус. Но на практика на това огромно количество от информация мозъкът отговаря еднозначно – със съпротива. Може да се случи дори да не може да усвоим информация и това да доведе до проблеми с паметта.

10. Многозадачност (Multitasking) – това е друга аномалия на информационния свят днес – човек приема информация от няколко канала едновременно – например работите на компютър, слушате по радио новини, говорите с колегата до вас по задачи и си преглеждате имейлите. Като резултат един (или няколко) от тях не се усвояват добре, а съзнанието привиква към подобен режим на работа. Информацията се възприема повърхностно, а да се съсредоточим и да се занимаваме без честа смяна на дейностите става все по-трудно.

Използвани са няколко източника, като са правени проверки с др. източници

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории