Последни Рецепти
Последни Статии

Правила за здраве през зимата

Добавено в Дом & Семесйтво, Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Правила за здраве през зимата
Балансирано хранене, плодове и зеленчуци, богати на витамини и разходки на открито укрепват имунната система през зимата

През зимата ниските температури, късият ден с малко слънчева светлина и заледените улици ни изправят пред няколко проблема. Освен отоплението на дома ни, проблем е как да се предвижваме в големия град за да отидем на работа, да се приберем вечер у дома и да приготвим вечерята, да бъдем със семейството си, за да започнем новия ден с усмивка.
Как да ходим по заледените улици

Студът води и до други проблеми, като измръзване, студова алергия. Студът води до свиване на кръвоносните съдове. Това, от своя страна, води и до повишаване на кръвното налягане. Около 1,5 милиона българи страдат от високо кръвно. Затова през зимата трябва редовно да се мери кръвното налягане, може да го правите и сами в къщи с електронен апарат. Стойностите на кръвното са най-високи сутрин между 5 и 11 часа, тогава най-често се стига до инфаркт и инсулт, защото сърцето е претоварено. Това особено важи за хората със сърдечни проблеми.
Диетите и здравословното хранене при профилактика на инсулт

profilaktika-grip
Един от неканените гости са вирусите. В студеното време най-често се боледува от настинка. Трябва да се прави разлика между простуда, настинка и грип. Най-често през студените месеци боледуваме от настинки. Настинката идва от мокри и студени крака, или пък ако се изкъпеш и излезеш на студа. Затова топлите обувки и удобни обувки са необходимост. Дишането в студените време е важно, не трябва да се диша през устата.
Как да оцелеем в студа без да се разболеем

Човек трябва да има здрава имунна система, затова тя трябва да се тонизира. Това става чрез правилно хранене и много витамини. Вечер може да пием по чаша качествено червено вино, а защо не и греяно.
Витамин С и занимания със спорт намаляват риска от простуда

Слънчевото греене също е много важно за имунната система. Затова трябва да използваме всяка възможност да бъдем навън на слънце, да усетим слънчевата топлина, да дишаме, да се движим, а през почивните дни да правим разходки в парка или в планината.

fruit-basket zima pix

Храни, които ни правят по-здрави през зимата
Кои храни пазят от грип

Tова са няколко лесни правила за предпазване от вирусните инфекции и грипа:
– Добра емоционална атмосфера в семейството
– Упражнения, дихателни или слънчеви упражнения всеки ден, това отнема около 20-30 мин, но сте в по-добра физическа форма
– Балансирано сезонно хранене, като се приемат витамини и полезни хранителни вещества (фитонутриенти ) от плодове, зеленчуци и сурови ядки.
– Повече слънчева светлина и чист въздух. Проветрявайте помещенията в които прекарвате повече време
– Често миене на ръцете със сапун и вода
– Подходящо за времето облекло – удобно и топло. Излизайте навън с шапка, шал, топли връхни дрехи и ботуши. По възможност изберете дишащи леки материи
– Ограничаване на контактите с болни хора от вирусни инфекции.
Как да не разболеем членовете на семейството от грип
– При необходимост носете маска през носа и устата.
– Топъл билков чай с пчелен мед и лимон.
– При първи симптоми си направете следната рецепта – ½ лимон нарязан на малки парченца, 2 с.л. мед, малко парче джинджифил настърган и разбъркани. Изяжте на малки хапки. Направете топла баня на краката. Обуйте топли чорапи и удобни дрехи. Няколко часа без храна. Ако не се почувствате добре се консултирайте с личния си лекар.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории