Последни Рецепти
Последни Статии

Кои храни предпазват от инсулт

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Консумацията на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни намалява риска от депресия и инсулт

Движение и храна – две неща на които може да повлияем за да бъдем по-здрави и в по-добра форма.

Според шведски учени половинчасовите всекидневни разходки намаляват риска от преждевременна смърт вследствие на инсулт, пише в списание Neurology.

Клетките на човека и на другите живи същества се нуждаят от постоянен приток на хранителни вещества и кислород за нормалната си дейност. Много клетки могат да живеят достатъчно дълго време без кислород, но в крайна сметка това ще доведе до много негативен резултат като разрушаването на митохондриите, което ще предизвика гибелта им. Най-уязвими в това отношение са клетките на мозъка: настъпилият само след няколко минути кислороден глад има изключително сериозни последици, които като правило са необратими. Подобни изменения могат да настъпят както при сериозни инсулти, така и при по-малки проблеми в дейността на мозъчните кръвоносни съдове.

Специалистите от Швеция изучават данните на около 2300 пациента, пострадали неотдавна от инсулт и преминали през курс по рехабилитация. Лекарите обърнали внимание на начина им на живот, диетата, която спазват, както и на други фактори, потенциално свързани с дейността на мозъчните кръвоносни съдове. Оказало се, че основният рисков фактор за развитието на тежки форми на инсулт е липсата на физическа активност и седящият начин на живот. Хората, които не се движели, средно 1,2 пъти по-често страдали от мозъчни кръвоизливи в сравнение с тези, които водели активен начин на живот.

Според учените инсултът, както и неговите последици, може до голяма степен да се избегнат, ако хората отделят около четири часа в седмицата или половин час на ден за разходки и леки физически упражнения.

Множество проведени протичвания установяват, че консумацията на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни предотвратяват депресията и спомагат за работата на мозъка.

Фибрите полезни при превенция инсулт
fibri pix 2

Консумацията на плодове и зеленчуци по 5 пъти на ден може да предотврати 15 000 случая на преждевременна смърт – 7000 от коронарна болест на сърцето, близо 5000 от рак и повече от 3000 от инсулт, са изводите от проучване, проведено от изследователи от Оксфордския университет.
Изследването показва, че ограничаването на мазнините ще спаси живота на близо 7000 души, а намаляването на консумацията на готварска сол ще предотврати 7500 случая на преждевременна смърт.

Здравословният начин на живот е свързан с по-малка вероятност хората да получат инсулт. Повечето от тези храни са с естетсвено ниско съдържание на мазнини и калории. Зеленчуците са важни източници на много хранителни вещества, включително калий, диетични фибри, фолиева киселина, витамин А и витамин С.

Здравословно хранене при профилактика на инсулт
konservi pix

Ето още от какви други болести може да ви предпази правилното хранене и богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни диета.

– диета, богата на зеленчуци и плодове, като част от цялостното здравословно хранене може да намали риска от сърдечни заболявания, включително инфаркт и инсулт.

– може да предпази от някои видове рак.

– храни, богати на храни, съдържащи фибри, като някои зеленчуци и плодове, могат да намалят риска от сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет тип 2.

Храненето със зеленчуци и плодове, богати на калий, може да понижи кръвното налягане и може да намали риска от развитие на камъни в бъбреците, и да помогне за намаляване на костната загуба.

Средиземноморската диета защитава от инфаркт и инсулт
esen plodove pix

Специалистите съветват да се ядат поне 440 г плодове и зеленчуци и 18 г фибри всеки ден.

Една трета от общия брой на калориите, които усвояваме с храната, трябва да идват от мазнини, но приемът на наситени мазнини не трябва да надвишава 10%. Не трябва да се консумира и повече от 6 г сол на ден.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории