Последни Рецепти
Последни Статии

Средиземноморската диета защитава от инфаркт и инсулт

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Средиземноморската диета защитава от инфаркт и инсулт

Средиземноморската диета действително прави чудеса, уверяват испански учени. Как именно начина на хранене на гърци, италианци и испанци влияе на здравето е било изяснено с изследване в което са участвали над 7 000 мъже и жени.

olive oil pix 6

Професор Рамон Еструч (Ramon Estruch) от университета в Барселона в продължение на 6 години (от 2003 до 2009) наблюдавал здравословното състояние на хора на възраст 55-88 години. В началото на наблюдението никой от наблюдаваните хора не е имал проблеми със сърцето, но е попадал в рискова група (заболяване от диабет, пушачи, високо кръвно налягане, повишено ниво на холестерин, наднормено тегло или лоша наследственост)
Участниците били разделени в три групи – едната приемала всеки ден по 4 с.л. зехтин, втората – орехи, бадеми и лешници. Също така участниците от двете групи трябвало всеки ден да ядат 3 пъти на ден – плодове, 2 пъти на ден – зеленчуци. 3 пъти в седмицата – риба, бобови култури, грах, леща. Всеки от участниците е можел да изпива чаша червено вино.
Третата група участници следвала диета с ниско съдържание на мазнини.
За 6 години изследвания при 228 доброволци е наблюдаван инфаркт или инсукт. 109 от тях били от третата група.

По този начин учените са изчислили, че средиземноморската диета с 30% понижава риск от инфаркт или инсулт.

„Тези изводи не са нови, но разширяват нашите познания и увереност в това, че средиземноморската диета може да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания“ допълват учените.

Зехтин и Средиземноморска диета
Средиземноморска диета бори депресията
Средиземноморската диета е най-полезна

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории