Храни за добра форма през януари
Добави към моето меню
Януари често е най-студеният зимен месец. След коледните и новогодишните празници има цяла поредица от още празници и именни дни – все поводи за трапеза и събирания.
Какво да ядем в студените дни
Януари е време когато грипът върлува и храната е част от добрата профилактика. Затова включваме в храненето си повече продукти, които повишават имунитета и защитните функции на организма
Храни за силен имунитет през зимата
Храни, които ни правят по-здрави през зимата
Януари е може би и месеца в който най-много от нас установяват, че дънките са им станали тесни. След толкова ядене по празниците, в студа и оправдания за по-малко физическа активност, няма как да не наддаден някой и друг килограм. От друга страна студеното време не е подходящо за драстични диети. Затова и този съвет – носете стегнати дрехи през цялото време, няма да ви позволят да наддадете на тегло.
Ако се почувстваме некомфортно в любимите си дънки не трябва да изпадаме в паника, а да вземем мерки.
– Да увеличим физическата си активност
– Да планираме хранене с продукти, които ускоряват метаболизма и повишават имунитета
Това са някои храни, които ще повишат имунитета ни и ще намалят талията ни. Да, има такива и през януари.
7 храни за здрава храносмилателна система
Кокос – повишава съпротивителните сили на организма във всичките му форми – кокосови стърготини, кокосово мляко, кокосово масло. Кокосовият орех е плод, богат на витамин С, калций, натрий, калий, фосфор, магнезий и селен, както и на наситени мазнини.
Бадеми – Когато изпитате чувство за глад хапнете няколко бадема като междинна закуска. Освен, че засищат хапването на бадеми помага за предпазването на организма от вирусни и грипни заболявания, както и за подобряването на способността на белите кръвни телца да разпознават вируси. Бадемите са изключително богати на хранителни вещества, диетични фибри, протеини и органични витамини и минерали като калций, калий и магнезий. Приемат се за подходяща за поддържане на здравето храна.
Маслини – включвайте в храненето си маслини и зехтин – те са вкусни, полезни и могат да се консумират по много начини, така че да не ви омръзне.
Сушени плодове – сушените плодове през зимата са чудесен вариант за набавяне на витамини и полезни вещества. Изборът е голям – сушени сини сливи, смокини, стафиди, боровинки, фурми, сушени ябълки и круши, кайсии, банани, папая, череши – каквото и да изберете, не забравяйте, че освен вкусни и сладки, съдържат и не малко калории.
Картофи – варени или печени, те са надежден източник на витамини, фибри, минерали. За съжаление, това не важи за пържените картофи, но има толкова други рецепти с картофи, които да приготвим.
Кисело мляко – то прави чудеса за храносмилателната система, тъй като съдържа пробиотици или живи бактерии, които подобряват цялостното ни състояние.
Кестеново брашно – натурален продукт, богат на витамини, минерали, фибри, не съдържа глутен – опитайте да добавите при приготвянето на хляб и печива. Някога кестените са заемали място в храненето ни, което днес е заето от други храни. Съдържа достатъчно фибри, за да запази храносмилането и да ни предпази от неразположения.