Последни Рецепти
Последни Статии

Сладолед, любими рецепти

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Сладоледът необиходимост и удоволствие в топлото време, сладката награда на лятото

Любими рецепти: Избрани кулинарни рецепти със сладолед
Сладолед, рецептите, които можете да приготвите
Единствено фантазията ви може да ви ограничи в рецептите, които можете да приготвите от сладолед. При това всяка от рецептите може да е изключително полезна за здравето.

Според състава си сладоледът е:
* сметанов — с не по-ниска от 10% масленост и 16% захар;
* млечен — той трябва да бъде с 3,5-4% масленост и до 20% захар;
* плодов — не съдържа мляко, а само натурални сокове, плодово пюре (20-30%) и захар (25-30%).
* шоколадов — трябва да съдържа не по-малко от 6% шоколад или 2,5% какао;
* орехов — с 6-10% орехи (ядки).

сладолед с плодове и карамел
За 4 порции: 175 гр захар, 400 гр меки плодове – ягоди, малини, банани, боровинки, 1 кутия сладолед
* Изсипете захарта в съд с дебело дъно и я залейте с вода, така че тя да покрие захарта.
На слаб огън разтопете захарта, а после увеличете котлона, за да закипи сиропът. Варете го 8-10 мин., без да разбърквате, докато не придобие златист цвят.
* През това време нарежете плодовете и ги разпределете в стъклени купички или чаши. Върху тях поставете по 2 топки сладолед. Можете да редувате плодове и сладолед.
* Когато карамелът стане светлокафяв, свалете го веднага от огъня и го разлейте в купичките.
Карамелът ще застине за няколко минути.

Много добре би ви се отразила плодова салата със сметанов сладолед.
Изберете цитрусови плодове, ягоди, малини, череши, можете да прибавите и банани и ябълки. Ако не сте на диета, полейте я отгоре с разтопен шоколад или глазура.

Лесна и вкусна торта от бисквити и сладолед може да се приготви бързо в домашни условия. Необходими са ви само пакет бисквити, мляко, захар, и разбира се – сладолед. Натопете всяка от бисквитките в подсладеното на вкус мляко, за да омекне. Наредете пласт бисквити в подходящ съд. След това намажете с леко разтопения сладолед и покрийте с нов пласт бисквити. Редувайте бисквити и сладолед, като последният слой трябва да е от бисквити. След това декорирайте със сметана и поставете в камерата, докато сладоледът отново се стегне. Тортата е доста калорична, затова пък вкусът й наистина си заслужава след това да потичате около час, за да изгорите излишните калории.

Със затопляне на времето рязко се увеличават почитателите на сладоледа. Това удоволствие представлява замразена смес от захар яйца, сметана или масло, поставени в мляко или вода. Към тях са прибавени стабилизиращи вещества и различни вкусотии – ванилия, какао, плодове, ядки, есенции и др. Хранителният състав на сладоледа го прави изключително полезен, особено заради намиращите се в него въглехидрати, белтъчини и мазнини, които са предимно от млечен произход.

Подобрители в сладоледа
В различните видове ледени удоволствия има и редица витамини – А, Д, РР, В1. Те са полезни не само за децата, но и за възрастните, които по-рядко хапват плодове и зеленчуци. Тези витамини поддържат образуването на кръвни червени кръвни телца. РР е изключително полезен за добрия външен вид и здравето на косата и ноктите. Още по-витаминозни и при това доста вкусни стават сладоледите, ако се комбинират със сурови или замразени плодове.

Яжте плодов сладолед при умора
Ако чувствате умора и не можете дори да отворите очи, добре е да хапнете плодов сладолед. Обикновено в него има много малко съдържание на млечни продукти и доста повече вода и екстракти от плодове. Лимоновият сладолед е препоръчителен за хората с ниско кръвно налягане особено през лятото.
Освен всички останали свои предимства плодовите сладоледи имат и още един голям плюс – те са изключително ободряващи. Високото съдържание на витамин С, органични и ароматни вещества ги правят истинска енергийна бомба.

Освен приятен вкус и ценен хранителен състав сладоледът има и друго достойнство – усвоява се бързо. Особено подходящ е за подрастващите и спортистите. Със значително енергийно съдържание се отличават сметановият и шоколадовият сладолед (около 200 калории на 100 г), както и техните варианти, обогатени с ядки, карамелизирана захар, сметана и пр.

Опасен ли е сладоледа?
Наличието на подобни вкусотии в сладоледа го прави опасен за всички, които държат на стройната си фигура. Неудобството може до известна степен да се отстрани, ако се консумира плодов сладолед или като се избира обикновен сладолед без “подобрители”. В него мазнините са сведени до минимум, но въглехидратите са доста. Обогатяването на сладоледа с плодове, съдържащи целулоза и пектин, също намалява калориите. Може да се приготвят и сладоледи с някои некалорични подсладители.

Любими рецепти: Избрани кулинарни рецепти със сладолед

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории