Сладоледено тирамису
Добави към моето меню
Сладоледено тирамису
рецепта за любимото тирамису, но замразено и поднесено като сладолед в горещите дни на лятото.
500 мл сладкарска сметана
250 гр сирене “Крема”, финна извара или Маскарпоне
100 гр пудра захар
50 гр краве масло
50 гр суха сметана
1 пакет бишкоти Савоярди
120 мл студено експресо
200 гр ягоди или малини
50 гр шоколад
1 с.л. какао на прах
2 ванилии
* Течната сладкарска сметана се разбива с миксер на крем,
* Сиренето, пудрата захар, чистото масло и сухата сметана се смесват и се разбиват на крем. Ароматизира се с ванилия;
* Разбитата сметана и крема с извара се смесват и се разбиват до крем;
* Бишкотите се потапят в изстиналото експресо, в което е прибавен коняка. Ако тирамисуто ще се сервира на деца експресото може да се замине с шоколадово мляко, 4 с.л. какао разтворено в 120 мл мляко;
* В правоъгълна тава се редят половината бишкоти;
* Слага се половината от крема и се нареждат плодовете;
* Отгоре се редят останалата половина бишкоти и се завършва с крем;
* Върху тавата се слага прозрачно фолио и тирамисуто се слага за 8 часа в хладилник, за да се смесят вкусовете. Нарязва се на порционни парчета, след което се слага във фризер, за да може да стегне до сладолед;
* При сервирането се поднася с настърган шоколад и украсено с ягода или малина.
Когато в градината настъпи сезона на ягоди, малини, френско грозде, къпини, касис, немско грозде приготвям десерти с плодовете. От желирано кисело мляко с много плодове, през сладоледи, тирамису и сега сладоледено тирамису.