Ягодова корона
Добави към моето меню
Ягодова корона
Рецепта за парфе с ягоди. В началото на лятото започваме да правиме плодови десерти и парфета, сладолед и шейк
1 кг ягоди
5 с. л. захар
2 пакетчета желатин (аз ползвам на Биосет)
1 кофичка кисело мляко
200 г сметана
3 с. л. ликьор
1 с. л. лимонов сок
Ягодите се почистват от листата се и измиват. Поставят се в тенджерка и се поръсват със захар. Загрява се, докато се разтвори захарта. Оставя се да изстине. Няколко плода, най-хубавите, се отделят за декорация.
Желатинът се разтваря в 1/2 ч. ч. гореща вода и се оставя да се охлади. Аз разтварям желатина на водна баня.
В купа се поставят ягодите, киселото мляко, сметаната, ликьорът. Разбива се с миксер и се смесва с желатина и лимоновия сок. Разбърква се още веднъж.
Изсипва се в навлажнена с вода форма за пудинг и се оставя в хладилник за минимум 5-6 часа. След това се изсипва върху подходящо плато и центърът на короната се пълни с нарязани на половинки ягоди.
идея: Може да гарнирате допълнително със сметана и листа от мента