Ягодово тирамису
Добави към моето меню
Ягодово тирамису
рецепта за сладко изкушение от ягоди, сметана и бишкоти
24 бр бишкоти
kрем
300 гр маскарпоне (можете да го замените с извара, но вкуса става друг)
4 с.л. пудра захар
2 с.л. ягодов сироп
200 мл сметана
ягодово пюре
1/2 кг ягоди
2 с.л. ягодов сироп
2 – 3 с.л. захар
за украса
какао на прах или настърган шоколад
ягоди
листа мента
Приготвяне на крема:
* В купа се смесват маскарпонето (или изварата), пудрата захат и ягодовия сироп и към тази смес се прибавя разбитата с миксер сметана.
Приготвяне на ягодовото пюре:
* От ягодите се избират няколко с които се украсява тирамисуто. Останалите ягоди се разбиват с блендер (пасатор) заедно с ягодовия сироп и захарта.
Приготвяне на тирамисуто:
* Половината бишкоти се потапят в ягодовото пюр и се нареждат във формата (правоъгълна тава);
* Бишкотите се заливат с половината ягодово пюре и сметанов крем;
* Останалите бишкоти се потапят в ягодовото пюре и се подреждат отгоре;
* Заливат се с останалото ягодово пюре и сметанов крем. Заглажда се с нож;
* Тирамисуто се загъва с фолио и се слага в хладилника поне за 8 часа, за да се напоят добре бишкотите и да стегне.
* Сервира се поръсено с настърган шоколад, украсено с ягоди и листа мента.
Като добра домакиня, която има градина с 2 лехи ягоди и знае полянки, където растат диви ягоди приготвям всяко лято сладко от ягоди и сироп от ягоди. Ако не разполагате със сироп от ягоди може да го замените с ягодов топинг или 2 -3 с.л. сироп от компот, за да получите желаната гъстота на крема.