Продукти за закуска
Добави към моето меню
Закуската е най-важното хранене за деня. Това е нещо с което сме отраснали и можем да проверим и по себе си. Сигурно всеки от вас се е убедил, че не бива да пропуска закуската, дори когато сутрин времето не стига или не усещаме чувство за глад. Има храни, които е най-добре да включваме в закуската си. Кои са те отговор дава публикация в Bright Side.
Храните, които e добре да ядем на гладно
Овесена каша Домашно приготвеното мюсли отдавна си е спечелило името на здравословна закуска, която се приготвя бързо и в много варианти. И заслужено. Създава защитен слой около лигавицата на стомаха, която го защитава от силните стомашни киселини. Съдържа разтворими фибри, които помагат за поддържане на холестерола на здравословно равнище.
Eлда Другото име с което е известна е гречка. Много популярна в руската кухня, в нашата кухня се използва за приготвяне на рецепти със зеленчуци. Стимулира храносмилателната система. Отличен източник на растителни протеини, желязо и витамини.
Рецепти с елда
Царевична каша Качамак или полента е популярно като основно ястие. С добавка на царевично брашно могат да се приготвят много от познатите ни рецепти. Помага за прочистване на организма от токсини и тежки метали, регулира чревната микрофлора и засища за дълго време.
Рецепти с царевичен грис и царевично брашно
Пшеничен зародиш Две супени лъжици пшеничен зародиш ни снабдяват с около 15% от препоръчителната дневна доза витамин Е и 10% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина. Освен това помага за регулиране на храносмилателната система.
Яйца Според различни изследвания яйцата са полезни, ако се консумират с мярка. На закуска може да поднесем и варени яйца и омлет или бъркани яйца. Комбинациите със зеленчуци, сирена, гъби, колбаси са много и може да поднесем в какви ли не варианти според сезона и личните предпочитания. Изследвания са установили, че консумацията на яйца на закуска значително намалява приетите през деня калории.
Закуска богата на протеини помага да се отслабне
Диня консумирана на гладно снабдява тялото със здравословна доза течности. Ликопенът, който се съдържа в нея, е полезен за здравето на очите и сърцето.
Боровинки Изследвания показват, че редовната консумация на боровинки подобрява паметта, кръвното налягане и метаболизма – особено ако ги ядете на закуска.
Пълнозърнест хляб без мая. Хляб от качествено брашно приготвен с квас с добавка на малко семена. Една филийка от такъв хляб с добавка на листа зелена салата и сирена е добро начало на деня. Той е добър източник на сложни въглехидрати и най-доброто време за консумацията му е сутрин.
Ядки Подобряват храносмилането и нормализират pH на стомаха.
Мед Медът зарежда с енергия сутрин, подобрява активността на мозъка и повишава равнището на серотонин в кръвта – което е важно, за да се чувстваме добре.