Свинско филе в сладко-кисел сос
Добави към моето меню
- свинско (филе) – 125 г
- сол – на вкус
- соев сос – 1 с.л.
- оцет – 1 с.л.
- захар – 2 с.л.
- оризова ракия – 1 с.л.
- яйце (белтък) – 1 бр.
- брашно – 2 с.л.
- растително масло – 2 с.л.
- праз лук (накълцан) – на вкус
- чесън (счукан или чесново брашно) – на вкус
- джиндифил (смлян) – 10г
Нарежете свинското на късчета от по 10 г. и ги поставете в купа, добавете яйчния белтък и 2 с.л. брашно, размесвайте докато месото се покрие с дебел слой от получената паста. В друга купа смесете праза, джиндифила, чесъна, соевия сос, ракията, захара, оцета, шипка сол и размито с малко вода 2 с.л. брашно.
Загрейте добре тигана на силен огън, налейте масло и оставете да заври. Необходимо е внимателно да се следи за загряването на маслото; ако маслото е твърде горешо, то късчетата могат да прегорят отвън като отвътре останат сурови; ако пък маслото не е достатъчно горещо, то панировката може да се отлепи от месото. Изпържете късчетата свинско месо в маслото до златисно-кафяв цвят. Изпържените късове свинско се изваждат от олиото.
Отново загрейте тиган на силен огън и налейте няколко капки масло. Прибавете смесените подправки и разбърквайте докато заври. Добавете в получения сос изпърженото свинско и размесете докато месото напълно се покрие с дебел слой от заливката. Изсипете в чиния и сервирайте.