Последни Рецепти
Последни Статии

Връщаме се към астрономическото време

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Връщането към астрономическото часово време ще стане в 04:00:00 ч. местно време на 30 октомври 2016 г.
Тогава трябва да завъртим стрелките с час назад.
По традиция, преминаването от лятно към астрономическо часово време се извършва в последната неделя на месец октомври, която тази година е на 30 октомври.
Официално, смяната на времето се извършва в точно определен един и същи час – 04.00 ч. през нощта, за да се осигури най-вече безпроблемно синхронизиране на графиците и движението на въздушния и железопътния транспорт.
От 1999 година страната ни следва общоевропейските правила за синхронизация като лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад – т.е. до 3 часа астрономическо време.

zimno chasovo vreme
Зимното часово време е астрономическото време.
Всички обичаме денят, в който превъртаме стрелките с час назад заради идеята, че спим с час повече. О има още нещо – трябва да се адаптираме към по-ранното стъмняване. Зимното часово време “измества” ранното притъмняване, така че ни се налага да се прибираме по тъмно още в 17.00.
За някои от, които по-бързо ще свикнатса нужни няколко дни за адаптация към зимното часово време, за други – от 2 до 3 седмици. Предимството на зимното часово време е по-късното ставане от сън. Като цяло обаче, приспособимостта към есенно-зимния сезон изисква повече ресурси спрямо промените през пролетта. По-къс ден, по-нисък тонус, сезонни депресии, отключвани от липсата на светлина съпътстват приспособяването към зимния сезон.
Как да се избавим от есенната депресия

Характерни за сезона са депресивните състояния. Сред неприятните симптоми са гадене, световъртеж, главоболие, дезориентиране, намаляване на апетита. Основната причина е нарушаването на нормалната продукция на хормона мелатонин.
Мелатонин – хормон необходим за здраве, добър сън и дълголетие

За да се преодолеят трудностите, е добре да се увеличи физическото натоварване. Това осигурявало по-лесно заспиване. В този период е важно пълноценното хранене. Не трябва да се злоупотребява с алкохола и напитките с кофеин.
Здравословно хранене през есента

Организмът ще трябва да се адаптира допълнително и заради застудяването. След Димитровден, по традиция може да очакваме и първия сняг.
Хранене през зимата

119 държави местят стрелка на часовниците всяка пролет и есен. Има и страни, които не го правят – Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан.

Зимното часово време ще продължи до последната неделя на месец март 2017 г. Връщането на часовниците с един час назад е в изпълнение на Постановление № 94 от 13 март 1997 г. на Министерския съвет, с което се решава всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време да премине в зимно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории