Панирана риба
Добави към моето меню
Панирана риба
рецепта за риба с вкусна панировка със сусам – филе бяла риба или вашата любима риба
4 – 8 рибни филета в зависимост от големината
прясно изцеден лимонов сок
олио за пържене
черен пипер на вкус
листа зелена салата и лимон за декорация
за панировката:
50 мл бира
2 белтъка
2 с.л. царевично брашно
4 с.л. сусам за овалване
* По тази рецепта може да бъде приготвена риба пане от замразени бяла риба пане до филета от скумрия – въпрос на избор;
* Рибните филета се овкусяват с лимонов сок и черен пипер и се оставят да престоят 10 минути;
* Белтъците се разбиват и се смесват с бирата. Филетата се овалват в брашно, потапят се в белтъците с бира и след това се овалват в сусам. Пържат се в сгорещено олио от двете страни до златисто и сеотцеждат от мазнината;
Много добре се съчетава със сос приготвен от 2 с.л. майонеза, 2 с.л. кисело мляко и щипка червен пипер.
Поднася се с гарнитура по избор и резенчета лимон.
Готварска техника: Рибата се филетира, като първо се отрязва главата и после се реже по костта, така че да се отдели месото. Накрая с остър нож се отделят малките кости и гръдните перки.