Запеканка с картофи и бекон
Добави към моето меню
Запеканка с картофи и бекон
рецепта от българската национална кухня или за нещо вкусно, което ни предлахат в битовите ресторанти в домашно изпълнение – вкусно
750 гр картофи
150 гр кашкавал
100 гр бекон
2-3 скилидки чесън
бялата част на 2 стръка праз
4-5 стръка магданоз
1 ч.ч. кисело мляко
2 яйца
смлян черен пипер на вкус
щипка чубрица
краве масло за намазване
* Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на тънки филики или на малки кубчета;
* В глинени гювечета или в йенска тава се намазват с краве масло и се нарежда еди пласт от картофи, така че да се образува плътен ред, около 1/3 от картофите;
* Скилидките чесън се нарязват на ситно, праза на тънки колелца, бекона на тънки филийки (може да вземете готов нарязан бекон от магазина)
* Върху картофения пласт се разпределя половината от бекона, праза и чесъна, реди се втори ред картофи, останалия бекон и се завършва с картофи;
* Запеканката се залива с 250 мл топла вода и се поръсва с чубрица и смлян черен пипер. Слага се в студена фурна на 190 градуса да се пече, около 40 мин;
* От яйцата и киселото мляко се приготвя заливка, с която се полива запеканката и се поръсва обилно с настърган кашкавал;
* Пече се до готовност на заливката и запичане на кашкавала. Последните 2 мин може да се пусне на грил функция;
* Поднася се поръсена с нарязан на ситно магданоз, топла питка и чаша червено вино.