Традиции за Петровден
Добави към моето меню
На 29 юни е Петровден – един от най-почитаните празници в българската традиция.
За православната и католическата църква на този ден се почита паметта на първоапостолите Петър и Павел. Петър – беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. По-късно става най-ревностен разпространител на Христовото учение.
Двамата са ревностни разпространители на християнството, претърпели са много страдания и гонения. Загинали са мъченически в Рим по време на гоненията срещу християните, предприети от император Нерон, което е първото голямо гонение срещу християните.
Наречени са “първовърховни престолници и вселенски учители”.
В българската иконография двамата Апостоли обикновено са представени заедно като държат в ръцете си макет на църква, което символизира заслугата им като стълбове на Христовата църква тук на земята. Апостол Петър се изобразява често и с ключове в ръце, символ на думите, казани му от Иисус Христос: “И ще ти дам ключовете на царството небесно и каквото свържеш на земята, ще бъде свързано на небето. И това, което развържеш на земята, ще бъде развързано на небето.
На този ден в църквата се носят обредните хлябове и ябълки петровки за освещаване от свещеник и се раздават за здраве.
Църковният празник е наричан от народа Петровден.
На Петровден у нас имат имен ден над 181 хиляди българи. Имен ден празнуват Петър, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.
Петровден, по време съвпада със жътвата и затова е един от малкото ни празници, в които се е работело. В много селища се правят събори с курбани за братята светии.
Ябълката, огънят и млякото са основните символи на Петровден
Трапеза за Петровден
Слагат на трапезата ябълки, яхния от пиле или петел и специално ястие „бял мъж”. Приготвя се от прясно, неизцедено и небито сирене, прясно мляко, малко брашно и сол.
Ако спазвате християнските препоръки за хранене: Яде се пиле, когато не е сряда или петък. На такива дни се разрешава риба. Пиле, сирене и млечни храни не се разрешават.
Еньовден и Петровден ги дели 5 дена разлика. Хубаво е да прекарате почивните дни сред природата, в разходки, бане на билки и вкусна храна. Всяка година места като Белоградчик или Етнографския комплекс Етъра събират стотици гости, дошли да вкусят залък за здраве от петровските гозби.
Петровден е празник за предпазване от пожари и градушки
Според традицията, на Петровден майсторите на народни занаяти почитат св. Петър като свой закрилник.
Защо майсторите празнуват на Петровден? На този въпрос отговарят от сдружение Задруга на майсторите на художествени занаяти в предаване на БНР
Св. Петър се почита от майсторите, защото:
1. И те трябва точно да отмерват в своя занаят, както светецът точно отмерва човешките дела.
2. Майсторите трябва да са безпристрастни, когато си вършат работата. Независимо за богат или беден човек работят. Както св. Петър не се влияе, когато стои пред райските порти.
3. Майсторите не бива да се поддават на изкушения и да си затварят очите с „е, това може да мине”. Св. Петър не се поддал на изкушения и не направил компромис. Не пуснал в Рая даже собствената си майка, понеже не била добра жена.
4. Истинският занаят е храм. В него се влиза с чиста душа. Както чисти души се допускат в райската градина.
5. Майсторите вярват, че св. Петър им е дал стъпка преднина пред останалите човеци, като им търкулнал плода на сътворението от Божията градина. Затова му принасят ябълки на този ден.
6. Св. Петър е милостив. Легенда разказва, че като гледал колко работа имат жетварите, сам им приготвил обяд от парче сирене, мляко, брашно и сол – „бял мъж”. Всеки да си топне залък, да не остане гладен.
7. Хлебарите също празнуват, за да са бели питите, които месят.
8. Някога Петровден се падал на 12 юли, преди горещниците. Всъщност, древните хора отдавали почит на Слънцето и на неговия земен образ – огъня. Петелът е соларен символ. Всеки ден възвестява кога идва и си отива слънцето. Затова е част от ритуала.
9. Занаятчиите не могат без огъня. Как ще гори грънчарската пещ? Как ще къкрят вкусни гозби в казаните? Без огън не могат хлебари, сладкари, ситничари (майсторите на дребни тестени изделия), железари, ковачи и много други занаяти. На Петровден се отдавала благодарност на Стария огън, Старото слънце, защото с горещниците в аграрния календар иде ред на Младия огън.
10. Петровден е сбогуването със старата и възкръсването на новата стопанска година.
11. И да се ядосаш на работата, и да се отречеш, светецът ще те разбере. Ще ти прости. Той самият се е отричал до 3 пъти… По-важно е да надмогнеш недоверието в себе си. И да продължиш.
12. На 12 декември, св. Спиридон, майсторите отново се събират за своя зимен празник. Спиридон, в превод – спирала, развитие… Естественият ход на нещата…