Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословна закуска

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Закуската е най-важното хранене за деня

Има много народни поговорки и мъдрости затова колко е важна закуската. В гимназията на една картина пишеше „Закуската изяж сам, обядът раздели с приятели, вечерята подари на врага си”

На страницата на Good Food беше проведена анкета “Какво закусвате в делничните дни?” Оказа се, че една трета от отговорилите са посочили “Не закусвам изобщо”
Следващия по брой отговори е – “Мюсли с кисело мляко“, което означава, е около 1/4 от отговорилите знаят колко е важна здравословната закуска. Следвана от “Плодове”
Има още отговори за закуски като “Сандвич”, “Препечена филийка с масло”, “Домашна баница, бутерки и т.н.”

От друга страна, впечатление прави фактът, че само един отговорил посочва, че “закусва с кафе и цигара”

breakfast

Много хора пропускат закуската като си мислят, че по този начин ще успеят да влязат във форма, да отслабнат, или просто пропускат храненето сутрин от бързане или друга неуважителна причина.

Закуската сутрин помага да не изпитваме силен глад през деня. Причината – тялото е получило запас храна и не страда от липса на енергия, активирали са се процесите в него.
Случва се, сутрин да не чувствате глад. Но опитайте да закусите. Ако го правите редовно, ще започнете да усещате сутрешен апетит и закуската ще се превърне в част от хранителния ви режим.
Това означава да поемаме храна в определени часове. Така организмът ви ще “знае” кога ще има храна, тоест прилив на енергия. Така ще подобрите метаболизма си.
Закуската може да е плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, мляко и млечни продукти, но може да си позволите и нещо по-калорично като палачинки с шоколад, пържени филийки, баница или тутманик.
Ако нямате време сутрин да си приготвяте закуска, пригответе я от вечерта.

Ето няколко идеи за Закуска за стройна фигура

Овесени ядки или гранола
домашно приготвени с ядки, мед, плодове, ленено семе, закуска богата на хранителни вещества, протеини и фибри. Ето и рецепта за домашно приготвено мюсли и гранола.

Мюсли, мляко и пресни плодове
Комбинация лека и вкусна. Идея може да я приготвите и от вечерта, така ще се смесят вкусовете. Идея, която може да се направи през всеки сезон с различни плодове – торта с мюсли, вариант Торта с кайсии и кисело мляко

Плодова салата
е добро начало на деня. Направете микс от любими плодове, овкусете с лимонов сок, може да комбинирате с кисело мляко.

Извара и плодове
изварата е диетичен продукт, която чудесно се съчетава с плодове

Омлети
С яйца и зеленчуци могат да се приготвят много варианти за закуска стабилна и насищаща. От омлети до бъркани яйца, в много варианти, осигуряватс протеини и витамин Е. Ето един вариант за бъркани яйца

Сандвичи
направени с пълнозърнест или ръжен хляб с пилешко месо, риба, сирена и зеленчуци – зареждат с енергия и могат да се правят в най-различни варианти

закуска мюсли

А вие закусвате ли сутрин?
Коя е вашата любима закуска?

Ако се проведе анкета ще се окаже, че хората със забавен метаболизъм или наднормено тегло не закусват в по-голямата си част.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории