Храни, които успокояват нервната система : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които успокояват нервната система

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Храни, които успокояват нервната система

Хранителните продукти, които включваме в нашето меню ни зареждат с енергия, но някои от тях действат успокояващо на нервната система. За да овладеем тялото си и да намалим стреса е важно как се храним, какви продукти включваме в менюто си, как са приготвени, какви ценни вещества съдържат.
Хранене при стрес
Ето няколко продукта, които са напълно достъпни, традиционно присъстват в нашето меню, но се оказва, че действат и успокоително.

Карфиол – богат на фибри, полезен за храносмилането и спомага за почистване на организма от шлаки. Дори е определен като Карфиол– най-полезен зеленчук
Как да приготвим карфиол – карфиол може да се приготви по много рецепти – една от най-лесните и вкусни е като го задушим на пара и поднесем овкусен със зехтин и лимонов сок

Спанак – покрай образа на Попай Моряка спанакът се свързва с това, че зарежда организма с енергия, богат е на витамини К, Р, Е и микроелементи – калий, калций, магнезий и йод. Една от особеностите на витамините С и А в спанака е че не се разрушават при варене.
Как да приготвим спанак – може да се приготвят много рецепти с него, като добавка към ястия, омлети, за плънка на баница. Опитайте да го приготвите с колкото може по-малко термична обработка

Сьомга – във всяка статия за здравословно хранене се говори за сьомга. Факт, предлага се в нашите магазини, но цената е висока. Но независимо от цената опитайте да я включвате веднъж в седмицата в менюто си. Богата е на омега 3 мастни киселини, които са необходими за организма, поддържат мозъка активем, а тялото в добра кондиция, помага и за доброто настроение.
Как да приготвим сьомга – изберете прясна риба и я пригответе печена на фурна или задушена и поднесете с лимон и зеленчуци

zadusheni-zelenchuci
Задушени зеленчуци с масло – броколи, гъби, моркови, чудесно се съчетава и с карфиол
Броколи – Броколите са богати на бета-каротин, витамините С и Е, също и на желязо, фолиева киселина, калций и цинк.
Порция от 200 г сварено броколи покрива дневните ни нужди от витамините А и С, както и от една десета от нуждите ни от витамин Е, който забавя стареенето на клетките и благоприятства за предпазване от ракови заболявания.
Освен това броколито притежава и завиден запас от витамини от групата Б.
Как да приготвим броколи – може да се включи в много рецепти. Препоръчваме задушено на пара и поднесено с малко сметана и сирене. Чудесно се комбинира с карфиол и моркови.

орехи

Орехи – са невероятно вкусен и полезен продукт. Дърво, което расте почти навсякъде у нас. Ореховите ядки са богати на омега 3 мастни киселини, витамин В, магнезий, който е необходим за доброто настроение.
Как да приготвим орехите – независимо, че присъстват в много рецепти за сладкиши, орехите са най-полезни сурови. 30 г ядки на ден ще ви заредят с енергия и добро настроение. Много полезни са и за мозъка.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории