Трапезата на Петровден
Добави към моето меню
На 29 юни се празнува Петровден. Имен ден празнуват Петър /от гръцки “камък”/, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.
Православната църква чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел – разпространители на християнството и наречени “първовърховни престолници и вселенски учители”.
Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи. Рано сутринта жените носят в църквата колак и ранни ябълки за здраве.
Обредното ястие на този ден е „Бял мъж” На Петровден всяка година в Етъра отбелязват особено тържествено Деня на занаятчиите. На този ден се прави и възстановка на обичая „Бял мъж”. Обредната храна се приготвя от прясно сирене, което се натрошава и се слага на огъня, като се бърка, докато се разтопи. Слага се брашно и парче масло.
Народът казва, че на този ден „бял мъж” се прави за бяло брашно и за бял хляб. Обредното приготвяне на петровденското ястие е кулинарна магия, насочена към жътвата, плодородието и хляба.
Какво да приготвим ние за празника
Плодове на трапезата и задължително от първите ябълки петровки
Празнична пита
Ястие с пиле
Няколко рецепти с пиле в традицията на българската национална кухня
Пиле лютика
Пиле на лютика
Сач с пилешко
Пиле печено с картофи и гъби
Пилешки бутчета с гъби и моркови
Уточнение: Яде се пиле, когато не е сряда или петък. На такива дни се разрешава риба. Пиле, сирене и млечни храни не се разрешават.
Смисълът на празника е преди всичко за покажем почит към първоапостолите. Това става, когато отидем на църква и след пост и изповед се пречистим. Това е делото на християнина. “Предавайте в Мене и аз във вас” ни съветва Христос.
Може, за да се спази традицията, пилето да се хапне на 30.06.