Гювечета с карфиол
Добави към моето меню
Гювечета с карфиол
рецепта с карфиол – в началото на октомври карфиола е вече на пазара и от него могат да се приготвят много и различни вкусни предложения – от туршията, до панирания карфиол, крем супа, бланшираните зеленчуци до вкусна запеканка в гювечета
1 глава карфиол, около 1 кг
200 гр кашкавал
200 мл готварска сметана
4 яйца
1 глава кромид лук
4-5 стръка магданоз
2 с.л.олио
1 ч.л. червен пипер
1-2 стръка копър
черен пипер на вкус
* Лукът се нарязва на ситно и се задушава в загрятото олио;
* Добавя се червения пипер и се разбърква, след което се разпределя в гювечетата;
* Карфиола се измива и накъсва на розички, след което се слага в съд за варене на пара (може да се свари и във вода с щипка сол) след завиране се намаля степента на котлона и на 5-та мин се отстранява от огъня;
* Сварения карфиол се овкисява с подправките и се разпределя в гювечетата;
* Кашкавалът се настъргва на едро ренде и се смесва с готварската сметана. Сместа се разпределя по гювечетата;
* Чуква се по едно яйце. Гювечетата се слагат в студена фурна и се пекат на 200 градуса до готовност, докато яйцата се запекат;
* Поднасят се поръсени със ситно нарязан магданоз.
Идея: тези гювечета с кариол могат да се приготвят и с пилешко месо (варено или печено предварително) или с кайма, която се кавардисва заедно с лука.
Може да се добавят и др зеленчуци като броколи, моркови, грах или царевица, но за да остане тази рецепта карфиола трябва да е основният продукт