Последни Рецепти
Последни Статии

Печено пиле за Петровден

Добавено в Българска кухня, Ястия с пиле

Добави към моето меню

Петровско пиле
класическа рецепта за печено пиле – традицията повелява на Петровден да се приготви пиле, както на Гергьовден се приготвя агнешко

1 пиле, около 1,2 – 1,5 кг
50 гр чисто масло
1 ч.л. червен пипер
чубрица и черен пипер на вкус

500 гр картофи
1-2 моркова
1 глава кромид лук

* Пилето се изчиства, измива се и се отстраняват тлъстините;
* В купичка се смесват чистото масло, червения пипер, черния пипер и чубрицата и се разбъркват;
* С ароматното масло се намазва пилето отвън и отвътре и се слага в тава в която се налива 100 мл вода;
* Пече се в предварително загрята фурна около 30 минт, след което пилето се обръща и се прибавят нарязаните карофи, лук и моркови, след 15-20 мин пилето отново се обръща и се запича до готовност.

Хубавото на тази рецепта е, че е приготвена заедно с гарнитурата.
Това е любимата ми рецепта за печено пиле.
Това е градска традиция, там пилетата ги има има всеки ден в магазина.

На село традицията за Петровден и петровското пиле е друга. По това време пиленцата вече са станали големи, голямо пиле, което още не е станало ярка или петле и е най-вкусно. Баба избираше най-едрото пиле и го сваряваше. От дреболиите и крилата приготвяше вкусна, гъста супа, а месото сервираше в голяма чиния в средата на масата, а до него слагаше солничка и червен пипер. Приготвяше прясна пита и кисело мляко за десерт.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории