Печено пиле с розмарин
Добави към моето меню
Печено пиле с розмарин
1 пиле (1,2 – 1.5 кг)
50 мл зехтин
2 ч.л. розмарин
3 -4 скилидки чесън
черен пипер на вкус
1 лимон
2 глави кромид лук
200 гр гъби печурки
* Избираме пиле около 1,2 – 1,5 кг. Почистваме го и отстраняваме мазнината, след което го разрязваме по дължина през гръдната кост;
* В купичка смесваме зехтина, нарязан на ситно или стрит розмарин и смлян черен пипер на вкус, настъргната лимонова кора и лимоновия сок;
* С приготвената марината намазваме пилето отвсякъде;
* Поставяме пилето в тава в която наливаме 100 мл вода и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса;
* Когато пилето се е пекло около 30 мин изваждаме тавата обръщаме пилето и добавяме нарязания на шайби кромид лук и гъби,
* След 20 мин обръщаме пилето,разбъркваме гарнитурата и запичаме до готовност.
Идея: Пиле с розмарин и лимон може да приготвим на скара или на барбекю, като предварително обезкостим пилето и го нарежем на порции.
Докато печем порциите пиле на скарата можем да запечем на скарата и лук, нарязан на напреко на филии.