Последни Рецепти
Последни Статии

Шоколадово изкушение

Добавено в Десерти, Сладкиши

Добави към моето меню

Шоколадово изкушение
рецепта за двойношоколадов крем

за блата:
2 яйца
50 гр захар
3 с.л. какао
6 с.л. пшенично нишесте
Може да се замени с 8 бишкоти

за крокан:
100 гр захар
50 гр бадеми (или орехи)

за крема:
2 яйца
10 с.л. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
100 гр бял шоколад
100 гр кафяв шоколад
150 мл сметана

* Нишестето се пресява с какаото;
* В голяма купа се разбиват яйцата със захарта, докато станат на крем. Лъжица по лъжица се прибавя нишестето и се разбърква;
* Сместа се изспипва в (правоъгълна) тавичка и се пече на 180 градуса до готовност, около 15 мин;
* Крокан се приготвя като бадемите се нарязват на иглички (ако се прави с орехи – се нарязват на ситно). В тенджерка се карамелизира захарта и се смесва с ядките. Изсипва се върху хартия за печене (паус). След като изстине се начуква на ситно. От още топлия крока могат да се оформят малки топчета – много подходящи за украса. Може и да се оставят няколко цели бадема;
* Крема се приготвя като жълтъците се разделят от белтъците. Жълтъците се разбиват на крем със захарта и се смесват с прясното мляко. Сместа се вари в малка тенджерка, като се бърка непрекъснато докато се сгъсти. Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се прибавят към крема. Оставя се да се охлади;
* Двата 2 вида шоколад се научупват на парченца и се разтапят поотделно на водна баня;
* Сметаната се разбива на крем и се смесва с яйчния крем. Разделя се на 2 равни части. В едната половина се добавя разтопения кафяв шоколад, а в другата – белия;
* В подходяши стъклени части се разпределя кафявия шоколадов крем, разпределя се блата и отгоре се разпределя белия шоколадов крем. Посипва се с крокан и се поднася украсено с листо мента, цял бадем или настърган шоколад.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории