Последни Рецепти
Последни Статии

fast food

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Бързо – да, значи и вредно, храна – едва ли точно от това се нуждае организмът,
твърдят американски учени.

Към категорията fast food хората обикновено отнасят храната в заведенията от типа на McDonald’s и KFC, но към нея трябва да се причислят също различните сандвичи и дюнери, хот-дога и палачинките, продаващи се по улиците, както и всевъзможните чипсове, сухарчета, газирани напитки и сладки дреболии, които всеки понякога хапва в движение.
Списъкът е доста дълъг, броят на заетите и бързащи хора-привърженици на тази храна все повече нараства и затова може би е редно да й бъде отделено повече внимание.

Американски учени от Университета на Калифорния в Сан Диего са се опитали да формулират най-често задаваните въпроси за този тип храна и да дадат съответните отговори, а както е известно САЩ са страната, в която fast food е особено популярна.

Истина ли е, че храната в заведенията за бързо хранене се приготвя с вредна мазнина?
– В повечето случаи да.
За приготвянето на много храна обикновено се използват твърди видове маргарин с високо съдържание на трансизомери на мастните киселини. Това е характерно също за кремовете и пастите. Така, че няма голяма разлика дали сте хапнали в “Макдоналдс” или сте пили кафе с торта. Тези трансизомери увеличават риска от развитието на болести на сърцето. Разбира се, особено на децата трудно може да се обясни, че хамбургерите и картофките са вредни, но би следвало порасналият човек поне да се замисли за това.

– Истина ли е, че затлъстявянето при американците е свързано с “бързата храна”?
– И още как!
И не само при американците. Увлечението по бързото хранене вече доведе до увеличаване на броя и на дебелите французи, англичани и дори японци. Причините за това са две. Първо – калориите в тази храна обикновено превишават количеството необходими калории за 1 ден (освен това, човек все пак яде нещо през останалата част от деня). И второ – подобно хранене нарушава баланса на хормоните, които създават усещането за глад и ситост. Например, напълно възможно е човек да изяде голям хамбургер, млечен шейк, щрудел, сладолед, кола и въпреки това да продължи да се чувства гладен.

– Съдържат ли се в “бързата храна” някакви наркотични вещества, които ни карат отново да се връщаме в тези заведения?

– По отношение на наркотичните вещества отговорът е не!
Но и не бързайте да се радвате! Според специалистите, изучаващи влиянието на тази храна върху човешкия организъм, прекалената употреба на мазнини и захар води до реална химическа зависимост, подобна на наркотичната. Т.е. посещаването на такива заведения предизвиква същата болезнена зависимост, както и тютюнопушенето или употребата на наркотици. Често на любителите на fast food им е много трудно, дори невъзможно да се върнат към нормалната храна или да спазват строги диети.

– Защо тази храна често е обвинявана, че предизвиква гастрит, язва и други стомашни болести?
– Първата причина за възникването на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, запек и други заболявания е бързината, с която обикновено се яде на подобни места.
Затова и те се наричат заведения за бързо хранене – яде се бързо, често в движение, без да се сдъвква добре. Втората причина е… шумът и високата музика. Учените са доказали, че при хората, хранещи се в препълнени зали, където е прекалено шумно от музиката или разговорите на околните, опасността от стомашни проблеми е много по-голяма. Особено вреден е този “музикално-шумов акомпанемент” за децата и подрастващите, чиито организми са по-силно възприемчиви.

– Вярно ли е, че “бързата храна” оказва отрицателно влияние върху кожата, косата и въобще върху вида на човека?
Тази храна предизвиква бързо нарушаване в обмяната на веществата.
В нея има много холестерол, съдържанието на витамини и хранителни влакна е сведено до минимум, а балансът между белтъчините, мазнините и въглехидратите няма нищо общо с нормалното хранене. Ето защо тази “диета” влияе отрицателно върху състоянието на косата, като я лишава от блясък, а кожата – от еластичност.

– Истина ли е, че хамбургер+кола са много по-вредни, отколкото ако се консумират пооделно?
– Истината е, че когато пием ледена кола или друга газирана напитка по време на яденето на хамбургер или картофки, ние правим голяма грешка.
Стомашният сок, разреден с газираната течност, престава да се справя с храносмилането на тази тежка храна. А мазнините в храната под влиянието на ниската температура на напитката моментално замръзват и се залепват, увеличавайки още повече обема на талията.

– Може ли да се умре от fast food?
– Ако става дума за развалена или заразена храна – да,
но това важи за всеки подобен случай и извън подобни места за хранене. Но, ако говорим за нормалната бърза храна, то от нея вие няма да умрете, но ще си създадете редица здравословни проблеми. 33 годишният американски журналист Морган Спарлок, който се е убедил, че няма никакви проблеми със здравето, решил да проведе експеримент и да се храни з пъти дневно в “Макдоналдс”. Резултатите от експеримента били: 12 кг наднормено тегло, повишено ниво на холестерол, 2 пъти по-голям риск от инфаркт, черен дроб, приличащ на черния дроб на заклет алкохолик. А по време на експеримента Спарлок се отказал от алкохола. Освен това бил наблюдаван още един странен страничен ефект – намаляване на сексуалното желание и способности.

– Опасна ли е “бързата храна” за децата?
– Да, това е така.
Точно децата са най-големите любители на храната от типа “хотдог+кола”. Лекарите са убедени, че тази храна е опасна за тях, защото организмът все още се формира, а какъв ще бъде той зависи в голяма степен от съдържанието на чинията. Неправилно балансираната храна води до затлъстяване, нарушения в ендокринната и имунната система, а това влияе и върху физическото и умственото развитие.

– Колко пъти седмично или месечно може да се храним в заведенията за бързо хранене без да вредим на здравето си?
– Някои диетолози твърдят, че относително безболезнено за здравето може да се смята употребяването на тази храна веднъж месечно,
но други са на мнение, че и това и това е твърде често. Всъщност каква е целта на храненето, питат американските специалисти в заключение. Ако тя е просто да се задоволят потребностите на организма, защо това да става чрез доказано вредна храна дори веднъж месечно. Ако пък човек търси и удоволствието от храненето… едва ли изобщо ще се сети да посети подобен тип заведения.

материала е в превод на здраве.bg

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории