хранителни натравяния
Добави към моето меню
Как да се предпазим от хранителни натравяния
хранителни натравяния през лятото
Според медицинската статистика през летния период броят на натравянията са увеличава с 40%.
Причините най-често са банални: неизмити плодове, гъби, храна от крайпътно заведение.
Продукти, предизвикващи натравяния:
* Неизмити или развалени плодове и зеленчуци
Симптоми: 4-5 часа след тяхното консумиране започват болки в корема, гадене, повръщане. Натравянето с продукти, обработени с химически вещества, често е съпроводено от алергична кожна реакция и лекарската намеса е задължителна.
Какво да се прави? Промиване на стомаха с подсолена вода или слаб разтвор на калиев перманганат, слабително средство и/или клизма. Когато повръщането спре, болният трябва да приеме 6-10 таблетки активен въглен, а след това много топли течности. Добре е едно денонощие да се гладува, а после да се премине на лека храна: супи, сухари.
* Развалени месни продукти
Симптоми: След 7-8 часа започва мъчително гадене, усещане за тежест, болки в стомаха, температурата се повишава до 38 градуса, може да се появи и главоболие.
Какво да се прави? След промиване на стомаха за премахване на спазмите е добре да се взема някакво лекарство – най-добре след консултация с лекар. Не трябва да се приемат аспирин или аналгетици или да се поставя горещо върху стомаха. Необходимо е да се приемат топли течности.
Нашият опит как да работим с месо през лятото
– Съхранявайте суровото месо отделно от другите хранителни продукти.
– Никога не използвайте при готвене водата от размразеното месо.
– Винаги опичайте добре месото, особено птичето(пиле, пуйка, патица заради птичиа грип трябва да мине много добра термична обработка) и рибата.
– По възможност не купувайте готова кайма, а искайте да ви я смелят пред вас. Гответе каймата в деня, в който сте я купили.
За намаляване на рисковете от разпространение на зарази и хранителни натравяния, почиствайте грижливо работните плотове след обработване на сурово месо или кайма. Никога не обработвайте месото едновременно и на едно и също място с други храни и следете да няма пряк контакт между тях, както и за това кръв или вода от месото да е попадат в досег с други храни.
* Риба
Симптоми: Рибните натравяния протичат като правило много тежко. След 4-5 часа се появява гадене, повръщане, куркане на червата и болки в стомаха, понякога и затруднено дишане.
Какво да се прави? Промивка с подсолена вода или слаб разтвор на калиев перманганат, слабително и клизма. След прекратяване на повръщането се приема активен въглен и постепенно се преминава към лека храна.
* Яйца. Пасти и торти с крем
Симптоми: това може да е салмонела. В такъв случай температурата се повишава до 39 и повече градуса, появява се обща отпадналост, главоболие, треска, гадене, повръщане, а по-късно и диария.
Какво да се прави? Веднага трябва да се извика потърси консултация със специалист и преди това да не се вземат никакви лекарства. Стомахът се промива с топла вода с калиев перманганат, може да се направи клизма.
* Гъбени, месни или смесени консерви
Симптоми: Ако сте станали жертва на ботулизма, ще настъпи влошаване на зрението, разширяване на зениците, усещане за сухота и дращене в гърлото, спазми на мускулите на езика. При опит да се пие вода, течността се излива през носа. Признаци на типично хранително отравяне (повръщане, болки в стомаха, температура, повръщане) при ботулизма не се наблюдават. Болестта се проявява след 12 часа, а понякога – дори след 1-2 денонощия.
Какво да се прави? Незабавно да се извика бърза помощ. Ако болният не получи специализирана помощ и то в болница, има опасност от смърт поради парализа на дишането. Докато дойде помощта, направете промивка на стомаха с топъл 2% содов разтвор и разтривайте ръцете и краката на болния. Ако човекът загуби съзнание, силно стиснете кутретата на ръцете.
* Гъби
Симптоми: Натравянето се проявява обикновено след 5-7 часа. Първите признаци са остра болка в стомаха, гадене, повръщане, виене на свят, главоболие, забавен пулс, студена пот.
Какво да се прави? Да се извика бърза помощ. Помага промиване на стомаха, клизма със слаб разтвор на калиев перманганат или сода, слабително средство. След това на болния трябва да се даде чаша силно кафе или чай и му се разтриват ръцете и краката. Необходимо е той да приема студена, леко подсолена вода, за да се избегне обезводняването и да се изкарат токсините.
Какво не трябва да се прави? Абсолютно забранено е да се дава на пострадалия алкохол – той разширява съдовете и засилва разпространението на отровата. Пострадалият не трябва сам да отива в болницата – физическото натоварване засилва сърдечната дейност, което ще доведе до засилено поглъщане на токсините.
А ако това е дизентерия?
Тази инфекция поразява стените на червата, на първо място тези на дебелото черво. Инкубационният пеиод е от 1 до 7 дни. Симптомите наподобяват тези на обикновеното натравяне. Характерен признак за дизентерията са течните фекалии с примеси от кръв и слуз. Спешно трябва да се извика лекар, в противен случай всичко може да завърши с инфекциозно-токсичен шок с летален изход.