Последни Рецепти
Последни Статии

Каква храна да изберем, когато сме на ски

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Зимен хранителен режим срещу умора и травми

Само пристрастените към белите писти знаят какво означава да искаш да караш още и още, а в тялото ти да не издържа повече. А ако към умората прибавим и неприятна травма, зимната почивка може да се превърне в кошмар.
Храната е тази, която ще ви зареди с енергия за безкрайни часове каране, а и ще направи организма ви по-устойчив на травми. За да не капнете от умора след две спускания, трябва да обмислите добре как ще се храните по време на почивката.

Енергия е ключовата дума в „зимния” хранителен режим, смята френското списание Dоctissimo. Най-лесния начин за набавяне на енергия са храните, които съдържат полизахариди. Те са чудесен източник на енергия и се усвояват лесно. Такива храни са макарони, ориз, хляб, картофи. Те на всяка цена трябва да присъстват в менюто ви. Важно е да запомните, че последното ви хранене трябва да е поне 3 часа преди спускането.

Ако почувствате глад след това, можете да изпиете нещо сладко или да хапнете зърнен десерт, не забравяйте халвата. Не забравяйте и сушените плодове, които са чудесен източник на бързо усвояващи се въглехидрати.

За да е организма ви в добра форма , трябва да приемате и много желязо. То участва в синтезирането на важни ензими, както и в състава на червените кръвни телца и мускулите. Най-лесно за усвояване от организма е желязото, което се съдържа в червените меса. Има го също и в броколите, спанака и лещата.
За усвояването на желязото обаче са необходими и витамини ( като витамин С), които ще набавите най-лесно чрез плодовете и зеленчуците.
Кафето и чаят пък възпрепятстват приемането на желязо, така че не злоупотребявайте с тях.

Състоянието на мускулите и костите ви е от огромно значение, когато решите да се подложите на изморително, но носещо огромно удоволствие спускане.

Ще сте в чудесна форма, ако приемате храни, богати на протеини ( месо, риба, яйца) за мускулите и на калций за костите( мляко и млечни продукти).

Като добавите и плодове и зеленчуци, които ще ви дадат фибри, витамини и минерали, се получава чудесно балансиран хранителен режим, с който ще се чувствате в добра форма и кондиция.

За да мине съвсем безаварийно зимната ви почивка, трябва няколко седмици преди да се качите на лифта, да влезете във форма, особено ако не спортувате редовно.

Използвани маркери:
сушени плодове,фибри,полизахариди,енергия,хранителен режим,халва

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории