„Пастърма говежда“ – защитена традиционна храна
Добави към моето меню
“Пастърма говежда” получи защита в Брюксел като традиционна храна
Европейската комисия одобри вписването на българската “Пастърма говежда” в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. Това се е разбрало по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел, Белгия.
“Пастърма говежда” има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин, съобщават от Министерството на земеделието.
При подаване на заявлението за регистрация на наименованието, България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие “пастърма“. Поради това защитата ще обхваща само наименованието “Пастърма говежда” в неговата цялост.
Досега защитени са филе “Елена”, “Панагюрска луканка”,роле “Трапезица” и “Кайсерован врат Тракия”.
За тези, които искат да приготвят домашна пастърма рецепти има за свинска, пилешка, както и идеи за няколко ястия с пастърма
Домашна пастърма
Български месни специалитети
Български храни с шанс за защитено географско указание
Снимка на пастърма от сайта http://nikov.bg – за да се види говежда пастърма, която може да бъде закупена в магазина.