Последни Рецепти
Последни Статии

Храната бори умората

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Храната бори умората
Чувствате ли се уморени? Сутрин нямате желание да станете, да ставате уморени от задачите на деня, които ви очакват. В такива моменти имаме нужда от енергия. Има няколко неща, които да ни помогнат да се преборим с това състояние – положително мислене, активно движение, подкрепата на близките ни хора и храната.
От тези неща най-лесно може да повлияем на избора на храната. Храната е гориво за тялото ни и трябва да избираме качествено гориво за тялото си.
Сутрин ние бързаме, за работа, за училище, не остава време да помислим за нуждите на организма си. Оправданието е, че кой има сутрин време? Но трябва да намерим време, 20 мин лично време сутрин, за нас, за настройка, за няколко минути упражнения, за закуска… за да може да включим на вълната на новия ден с усмивка.

Според учените хората, които пропускат сутрешното хранене, се чувстват уморени, преди да е дошло време за обяд, което би трябвало да им подскаже да променят навиците си. Проучвания сочат, че сутрешната закуска подобрява концентрацията, помага да поддържаме фигурата в норми, като предотвратява преяждане през деня. По този начин намалява рискът от затлъстяване, развитие на диабет и сърдечносъдови заболявания.

Има още нещо, което научих от един възрастен съсед, след това срещах в статии за здравословно хранене. Да започваме денят с чаша топла вода. Не с кафе, не с чай, а с чаша топла вода. Чиста топла вода, без мед, без лимон, без канела. Каква е ползата от чаша топла вода на гладно? – прочиства организма и ускорява метаболизма.
Как да ускорим нашия метаболизъм?

За да подготвим организма си за предстоящия ден, е хубаво закуската да включва бавни въглехидрати за енергия и протеини за издръжливост.

Ето няколко идеи за закуска
– Филия пълнозърнест или ръжен хляб, сирене и зелена салата
– Омлет, бъркани яйца или варено яйце, филийка ръжен хляб
Овесена каша, това си е домашно мюсли с добавка на ядки, плодове или кисело мляко…

musli-1

Трябва да внимаваме с консумацията на захар на закуска. Фактите показват, че децата, които консумират сладки закуски са по-гладни и ядат повече на обяд.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории